Sobota, 27 kwietnia 2024
Imieniny obchodzą: Felicja, Teofil
(min. 5 znaków)
REKLAMA
Gospodarka
W Częstochowie ruszyła produkcja japońskich pierogów gyoza. Trafią do całej Europy (zdjęcia)
SAS 09.04.2015 16:03

Fot.Leszek Pilichowski

Częstochowska firma Jawo otworzyła w czwartek, 9 kwietnia fabrykę japońskich pierogów gyoza, w które będzie zaopatrywać całą Unię Europejską. 

Uruchomienie linii do produkcji pierogów z Kraju kwitnącej Wiśni jest efektem porozumienia Jawo z japońskim gigantem spożywczym – firmą Ajinomoto Frozen Foods. W maju 2013 roku obie spółki podpisały umowę, na mocy której Jawo rozpoczęło produkcję gyozy, czyli japońskich pierogów z farszem mięsno-warzywnym, przeznaczonych dla krajów Unii Europejskiej.

- Najpierw produkowaliśmy pierogi w Tajlandii. Ze swoją ofertą chcieliśmy jednak trafić na rynek europejski, dlatego szukaliśmy firmy na tym obszarze. Wybraliśmy Jawo, bo to lider na rynku lokalnym w produkcji pierogów. Za częstochowską firmą przemawiał również fakt, że stosuje podobne składniki i prowadzona jest w niej bardzo wysoka kontrola jakości - twierdzi Satoshi Hibi, prezes Ajinomoto Jawo.

Z uwagi na szybko rozwijający się rynek japońskiej żywności firmy postanowiły otworzyć wspólne przedsiębiorstwo. W październiku 2014 roku zawiązano spółkę joint venture, której nadano nazwę Ajinomoto Jawo Sp. z o.o. Na miejsce nowej fabryki wybrano halę przy ulicy Bór. Inwestycja kosztowała 8 mln zł, z czego 3 mln na remont obiektu wyłożyła firma Jawo. Japoński gigant spożywczy wydał 2,5 mln zł na urządzenia do produkcji pierogów gyoza. 

-  Serdecznie gratuluję tego innowacyjnego, wspólnego polsko-japońskiego przedsięwzięcia. Cieszy mnie to, że w Częstochowie mamy już linię produkcyjną na miarę XXI wieku. Wierzę, że to początek dużo szerszej współpracy. Nic mnie tak nie cieszy jako mieszkańca, ale też prezydenta Częstochowy, jak rozwój naszych przedsiębiorców, nowe inwestycje i miejsca pracy - mówi Krzysztof Matyjaszczyk, prezydent Częstochowy. 

Firma polsko-japońska zatrudniła już 30 pracowników z Częstochowy. W lipcu przewiduje zwiększyć zatrudnienie do 30 etatów. - Będziemy dążyć do szybkiego osiągnięcia sprzedaży na poziomie 4 mld jenów. Dzięki uruchomieniu zakładu w Częstochowie zwiększymy produkcję  mrożonej gyozy z dotychczasowych 300 ton do 1500 ton rocznie - przekonuje Satoshi Hibi. - W przyszłości będziemy chcieli też sprawdzić, czy polskie pierogi mają szansę na rynku w Japonii. 

Renata Kasprzycka, wiceprezes Ajinomoto Jawo, liczy na to, że w przyszłości fabryka będzie produkować również inne mrożonki z Japonii. -  Mamy dużo większy potencjał i dużo więcej miejsca. Mamy nadzieję, że trend popularności japońskiej żywności w Europie rozwinie się na tyle, abyśmy mogli wprowadzać kolejne produkty - twierdzi.

W zakładzie produkowane są na razie trzy rodzaje pierogów: gyoza z nadzieniem drobiowo-warzywnym, gyoza z mięsem wieprzowym oraz gyoza z jabłkami. - Większość surowców do produkcji gyoza pochodzi z Polski - informuje Magdalena Czerwińska, członek zarządu Ajinomoto Jawo. - Z Japonii sprowadzamy unikalne przyprawy w postaci oleju sezamowego, sosu sojowego i orientalnego. 

Ajinomoto Frozen Foods traktuje tę fabrykę również jako bazę do poszerzania asortymentu mrożonek oferowanych w Europie, dlatego utworzyło w niej sekcję rozwoju produktów, której zadaniem będzie szybkie odpowiadanie na preferencje smakowe europejskich konsumentów.  

Ajinomoto Frozen Foods to część ogólnoświatowej korporacji Ajinomoto Group, specjalizującej się w produkcji artykułów spożywczych i farmaceutycznych, z główną siedzibą w Tokio. Spółka została założona w 1909 roku i obecnie działa w 26 krajach na całym świecie, zatrudniając ponad 27 tysięcy pracowników. Jej produkty znane są w 130 krajach, a sprzedaż netto sięga kilkunastu miliardów dolarów rocznie.

Założona w 1992 roku spółka Jawo specjalizuje się w ręcznej produkcji – na dużą skalę - mrożonych artykułów spożywczych, m.in. pierogów, knedli, czy naleśników. Zatrudnia około 150 pracowników. Wielkość produkcji to 350 ton mrożonek w skali miesiąca. Firma była wielokrotnie nagradzana, m.in. została laureatem konkursu "Promotor Częstochowskiej Gospodarki".

Pierogi gyoza 

To bardzo popularne w Japonii danie przygotowane z delikatnego, cienkiego ciasta nadzianego farszem mięsno-warzywnym, mięsnym lub na bazie ryb i owoców morza. Jest to jedno z podstawowych dań w japońskiej kuchni, serwowane w restauracjach nie tylko w Japonii, ale na całym świecie. Gyozę można przyrządzić na kilka sposobów - ugotować na parze, usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Gyoza ugotowana jest często dodatkiem do japońskiego bulionu. Gyoza smażona może stanowić główne danie, ale często podawana jest też jako ciepła przekąska na przyjęciach. Je się ją bez dodatków lub z sosem z octu ryżowego, sosu sojowego i oleju sezamowego.

Źródło: własne

Galeria
Ajinomoto Jawo nowa spółka w Częstochowie
Leszek Pilichowski 09.04.2015 14:01
Facebook Twitter Google Digg LinkedIn Reddit
Edukacja
26.04 13:14 Coraz bliżej rozbudowy...
24.04 13:14 Uniwersytet Jana Długosza ma...
23.04 14:21 Podstawówce na Wrzosowiaku...
19.04 13:16 Poznawali wydziały i...
Felietony
22.09 09:11 Felieton. Życie nie jest...
12.09 11:41 Pani z klasą
25.09 10:07 Nauczyciel na celowniku
07.08 15:02 Częstochowa zdobyła...
Gospodarka
26.04 10:02 Ujęcie pomocnicze...
19.04 12:07 Z hali przy Filomatów...
18.04 14:14 Środki z KPO dla kilku branż...
18.04 13:31 Raport NIK. PiS niszczył...
Komunikacja
24.04 11:22 Przebudowa dróg lokalnych w...
24.04 10:02 MPK upiększa przystanki...
23.04 13:11 W Częstochowie mamy 100...
23.04 10:17 Drugi etap przebudowy ulicy...
Kościół
22.04 11:09 Motocykliści przybyli do...
11.01 11:15 Najładniejsze choinki...
07.01 11:21 Kibice z całej Polski modlili...
07.01 11:14 Orszak Trzech Króli...
Kultura i rozrywka
25.04 13:23 W MDK-u wystąpią muzycy...
15.04 09:11 Cyrk Olimpik z...
12.04 13:21 Miejski Dom Kultury...
05.04 22:55 Tłumy na Wiosennych...
Miasto
26.04 08:37 Rada Miasta Częstochowy...
25.04 14:57 Firma spoza miasta podrzucała...
25.04 14:47 Kolejne częstochowskie ulice...
25.04 12:53 Uczniowie częstochowskich...
Policja
26.04 14:49 Rozpoznajesz tego...
26.04 11:07 Plantacja marihuany w jednym z...
25.04 14:45 "Bezpieczny pieszy" w...
23.04 09:44 Rozpoznajesz tę kobietę?...
Region
15.03 10:16 W Olsztynie doświetlają...
11.03 11:02 Akcja ratunkowa Jurajskiego...
27.02 12:07 Zespół pałacowo-parkowy w...
16.02 10:36 Olsztyn i Janów znów...
Sport
26.04 14:44 W majówkę będzie można...
26.04 14:21 Aktualny selekcjoner...
26.04 12:09 Czy Włókniarz postawi się...
26.04 09:43 Raków jedzie do Łodzi na...
Zdrowie
25.04 09:22 "Majówka z Legionem"....
23.04 14:14 „Bieg Kobiet – Zawsze...
19.04 08:06 Wspólna wizyta marszałka...
18.04 14:53 Bezpłatne zabiegi...
© 2024 Copyright wczestochowie.pl
Serwis wCzestochowie.pl wykorzystuje na swoich stronach pliki cookies (tzw. ciasteczka) w celach reklamowych i statystycznych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować serwis oraz jego zawartość informacyjną do potrzeb naszych użytkowników. Jeżeli nie zgadzasz się na zapisywanie przez nas plików cookies na twoim urządzeniu, możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Aby dowiedzieć się więcej o tym jak wyłączyć ciasteczka odwiedź stronę pomocy technicznej swojej przeglądarki internetowej.