Z końcem zimy odżywiamy i regenerujemy nasze włosy, aby były piękne i lśniące. Fundujemy im nawilżające maski, ampułki, olejki.To wszystko jest bardzo ważne ale często zapominamy o odżywianiu od wewnątrz. Włosy potrzebują witaminy A, witamin z grupy B , E, C, kwasów tłuszczowych itp. Witamina A czyli retinol wzmacnia włosy. Niedobór objawia się łamliwymi i suchymi włosami a z czasem zahamowaniem wzrostu i ich wypadaniem. Głównym źródłem witaminy A są np. mleko, sery, jajka, wątróbka, a w warzywach np. papryka, pomidory, marchew, szpinak, dynia.
Witaminy z grupy B uczestniczą bezpośrednio w procesach fizjologicznych wzrostu włosa, chronią rownież przed chorobami. Witaminy B1 i B2 regulują pracę gruczołów łojowych, uczestniczą w procesach regeneracji komórek i tkanek, zabezpieczają przed powstawaniem łupieżu. Znajdziemy je np. w wątróbce, drożdżach, szpinaku.
B3 lub PP rozszerza naczynia krwionośne przez co poprawia ukrwienie i odżywienie tkanek, a w tym także cebulek włosów. Jest głównie w ziarnach zbóż, makreli, szpinaku, groszku, drożdżach i oczywiście wątróbce.
B5 poprawia pigmentacje włosów i zapobiega siwieniu. Znajdziemy ją w mleku, brokułach, czerwonym mięsie, jajkach, orzechach.
B6 jest niezbędna w procesie produkcji włosa, jej niedobór może zahamować jego wzrost. Jest w ziarnach zbóż, roślinach strączkowych, rybach, kapuście.
B9 kwas foliowy odpowiedzialny jest za wzrost włosów . Źródłem witaminy B9 są szczególnie świeże warzywa mające zielone liście takie jak sałata, szpinak, brokuły, szparagi, kapusta. Ale jest także w pomidorach, fasoli i burakach.
B12 wzmacnia i zapobiega wypadaniu włosów. Jej niedobór prowadzi do nadmiernego łojotoku. Występuje w rybach, mięsie, mleku, serach i jajkach.
Witamina E jest silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, co chroni naczynia włosowate zaopatrujące włosy w składniki odżywcze przed uszkodzeniem. Znajdziemy ją w migdałach, jajkach, marchwi, olejach roślinnych, kiełkach.
Niedobór jonów żelaza sprawia że włosy stają się cienkie, łamliwe i ulegają przerzedzeniu. Żelazo, cynk i miedź należy dostarczać w codziennej diecie, zwłaszcza u osób, które pragną zapuścić włosy, bo przyspieszają ich wzrost.
Kwasy tłuszczowe działają nawilżająco od wewnątrz włosa, dzięki czemu zapobiegają ich wysuszeniu i matowemu wyglądowi. Znajdują się przede wszystkim w rybach i orzechach.
Trzeba też pamiętać, co szkodzi włosom. Oprócz niedoboru witamin do złego ich stanu i wypadania przyczyniają się w znacznym stopniu nikotyna, kofeina i alkohol.
Proponuję również zastąpić biały cukier brązowym lub słodzikiem i zmniejszyć spożycie soli kuchennej. Uważaj również na restrykcyjne diety.
Anna Suchecka Atelier Fryzjerskie ul.Wieluńska 28 Częstochowa www.annasuchecka.com |