Wczoraj (22 maja) od samego rana podstawówka tętniła życiem. Uczniowie przygotowywali się do tego wydarzenia przez dwa lata – od momentu wdrażania projektu. Tematem przewodnim święta była kultura zdrowego żywienia, a zajęcia i warsztaty odbywały się pod hasłem „Apetit”.
– Nauczyciele wszystkich przedmiotów dopasowywali pod tym kątem tematykę lekcji. Na matematyce uczniowie liczyli kalorie, na języku polskim dowiedzieli się, co to jest kultura żywienia, na przyrodzie poznawali tradycyjną żywność polską, na religii katechetka wyjaśniła im, czym jest strawa duchowa, na plastyce przygotowywali prace w rozmaitych technikach, a w świetlicy odbywały się warsztaty kulinarne, podczas których dzieci przygotowały m.in. zdrowy owocowy tort – wymienia Małgorzata Lasota, koordynatorka warsztatów.
Oprócz kulinarnych wyczynów, uczniowie zaskoczyli gości obszerną prezentacją na temat historii naszego kraju – od jego początków po współczesność. Rodzimy folklor zaprezentował Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”.
– To nie wszystko! Była też zabawa utrzymana w konwencji programu „Kocham Cię Polsko!”, podczas której wszyscy śpiewaliśmy tegoroczny przebój „Koko Koko Euro Spoko” – mówi koordynatorka i dodaje: – Dla mnie radość na twarzach gości i dzieci jest największą zapłatą. Ten projekt udał się dzięki zaangażowaniu wielu nauczycieli z naszej szkoły – to wspólna praca.