Składniki:
1 puszka kukurydzy
1 paczka makaronu (rurki)
50 dag mięsa mielonego
30 dag pieczarek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 słoiczek papryki konserwowej
3 cebule
sól, pieprz, zioła prowansalskie
130 ml mleka
2 jaja
3 łyżki śmietany
ser żółty
Sposób przyrządzania:
Makaron gotujemy na pół twardo, następnie dodajemy do niego kukurydzę, pieczarki uduszone wcześniej z 1 cebulką oraz paprykę marynowaną pokrojoną w kostkę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Pozostałe 2 cebulki kroimy i dusimy z mięsem mielonym. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy.
Do przygotowanego makaronu dodajemy roztrzepane razem mleko, śmietanę i jajka, dobrze mieszamy.
Połowę wcześniej przygotowanego makaronu wkładamy do naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy mięso mielone i resztę makaronu . Całość posypujemy żółtym serem.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 45 min.