Składniki:
40 dag mięsa mielonego
1/2 niedużego kalafiora
1 cukinia koper świeży
2 cebule
4 ząbki czosnku
słoik Passaty
śmietana 30%
oregano
olej 2 kule mozarelli
przyprawy:
świeżo mielony pieprz,
papryka słodka,
chilli,
sól.
Przygotowanie:
Mięso przesmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać pokrojone w piórka cebule i podzielonego na różyczki kalafiora. Poddusić ok 20 minut pod przykryciem. Na koniec dodać pokrojoną cukinię ze skórą. Dodać przyprawy:całe opakowanie papryki słodkiej, trochę chilli,sól i pieprz. Dusić wszystko jeszcze jakieś 5 minut.
Passatę przelać do garnuszka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i czubatą łyżkę oregano,śmietanę i poszatkowany koper. Dobrze wymieszać. Odstawić na kwadrans.
Warzywa z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem pomidorowym (passata….).Dobrze wymieszać wszystko. Danie posypać startą mozarellą.
Zapiekać w temp 180 ºC przez 40 minut.
Przepis przysłała Pani Patrycja Gołąbek