Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Zapiekanka mięsno-warzywna

Składniki:

40 dag mięsa mielonego

1/2 niedużego kalafiora

1 cukinia koper świeży

2 cebule

4 ząbki czosnku

słoik Passaty

śmietana 30%

oregano

olej 2 kule mozarelli

przyprawy:

świeżo mielony pieprz,

papryka słodka,

chilli,

sól.

Przygotowanie:
Mięso przesmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać pokrojone w piórka cebule i podzielonego na różyczki kalafiora. Poddusić ok 20 minut pod przykryciem. Na koniec dodać pokrojoną cukinię ze skórą. Dodać przyprawy:całe opakowanie papryki słodkiej, trochę chilli,sól i pieprz. Dusić wszystko jeszcze jakieś 5 minut.
Passatę przelać do garnuszka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i czubatą łyżkę oregano,śmietanę i poszatkowany koper. Dobrze wymieszać. Odstawić na kwadrans.
Warzywa z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem pomidorowym (passata….).Dobrze wymieszać wszystko. Danie posypać startą mozarellą.
Zapiekać w temp 180 ºC przez 40 minut.

Przepis przysłała Pani Patrycja Gołąbek

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl