Zbliżające się święta Bożego Narodzenia były inspiracją do zorganizowania przez Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół Katolickich konkursu na najlepszy Bożonarodzeniowy Wyrób Cukierniczy. Słodka rywalizacja jest już cykliczna i na stałe wpisała się w kalendarz imprez, organizowanych przez Katolickie Szkoły Specjalne SPSK.
Finał tegorocznego konkursu przypadł na 29 listopada. Prace wykonali uczniowie z Katolickiej Szkoły Zawodowej SPSK im. św. Antoniego z Padwy, Szkoły Przysposabiającej do Pracy SPSK im. św. Antoniego z Padwy, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. M. Curie-Skłodowskiej, Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 14 przy SOS-W w Tarnowskich Górach oraz z Zasadniczej Specjalnej Szkoły Zawodowej nr 8 w Bytomiu.
Pomysłowość i precyzja w wykonaniu łakoci wywarły ogromne wrażenie na jury, w skład którego wchodzili prawdziwi mistrzowie kunsztu cukierniczego, m.in. Jan Ciastek z cukierni „Jagoda”, Kamil Jałowiec z cukierni „Jałowiec”, Działyński z hotelu Mercure Patria oraz prezes SPSK – Violetta Błasiak.
Jury po długich naradach postanowiło w kategorii szopka przyznać pierwsze miejsce Kamilowi Ciastek z Zespołu Szkół Gastronomicznych. Na drugim miejscu znalazła się praca zbiorowa uczniów kl. Ib ze Szkoły Przysposabiającej do Pracy pod opieką p. M. Olszewskiej. Trzecie miejsce zajęła słodkość, przygotowana przez Łukasza Kabacińskiego z Zasadniczej Specjalnej Szkoły Zawodowej nr 8 w Bytomiu.
W kategorii figura na pierwszym miejscu znalazła się praca Kamila Słocińskiego, na drugim – Marzeny Żyły i Mateusza Frydrycha, na trzecim – Cecylii Dobrowolskiej.
W sposób szczególny doceniona została praca uczniów kl. Ib Szkoły Przysposabiającej do Pracy, uhonorowana nagrodą specjalną prezes SPSK – Violetty Błasiak.