Festiwal „Święto Ciulimu-Czulentu” ma na celu scalić Polaków oraz Żydów. Dlatego w jego ramach prezentowane są wszystkie przejawy kultury polskiej i żydowskiej.
„Święto ciulimu-czulentu” otrzymało certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej Potrawy „ciulim lelowski” i „czulent lelowski” zyskały status potrawy regionalnej. Dodatkowo „ciulim” wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa w kategorii „gotowe dania i potrawy”.
W programie tegorocznej imprezy zaplanowamo m.in. projekcję filmu „Żydowski kardynał” w reżyserii Ilana Durana-Cohena, koncert Haliny Młynkowej z zespołem oraz występ Kabaretu Rafała Kmity „Aj waj! czyli historie z cynamonem”. Imprezie towarzyszyć będą pokaz wyrobów rękodzieła artystycznego oraz degustacja i sprzedaż potrwa regionalnych i żydowskich: ciulimu, czulentu, raków, gęsiego pipka, śliwowicy lelowskiej, gęsiego smalcu itd…
Festiwal rozpocznie się w piątek, 22 sierpnia o godz. 18 i potrwa do niedzieli.
Źródło: własne