Ciasto:
240g mąki
6 jajek
160g cukru
200g mąki tortowej
2 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1l śmietany kremówki
40g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyn spożywczej
Poncz:
szklanka przegotowanej wody
wódka lub koniak
zapach do ciasta
Do przyozdobienia:
truskawki
2 galaretki
Sposób przygotowania:
Ciasto:
W celu przygotowania ciasta w pierwszej kolejności oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając.
W osobnym naczyniu do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy wszystko razem by nie powstały grudki. Tak przygotowane żółtka dodajemy do białek połączonych z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i na koniec ocet. Wszystko razem mieszamy.
Tortownicę należy wysmarować masłem i posypać bułką tartą, a następnie wykładamy ciasto.
Ciasto należy piec w temperaturze 180 – 2000ºC około 30 – 45 minut
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dzielimy je na 3 części.
Krem:
Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę. Następnie należy przełożyć kremem wszystkie warstwy ciasta, które nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem . Na wierzchnią warstwę ciasta kładziemy krem i na nim układamy przekrojone na połowę truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
Tak przygotowane ciasto należy przechowywać w lodówce.