Składniki na biszkopt:
* 4 jajka
* 130 g drobnego cukru do wypieków
* 100 g mąki pszennej
* 33 g mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wymieszać z ciastem (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Dno tortownicy o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160⁰ – 170⁰C około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, nie wyjmując z formy z wysokości około 60 cm upuścić je na twarde podłożę. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Do nasączenia blatów należy wmueszać:
* 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
* 80 ml likieru kawowego
Składniki na masę:
* 750 g serka mascarpone
* 150 ml śmietany kremówki
* 100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
Do przyozdobienia:
* 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
Wykonanie tortu:
Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć i powtórzyć czynności jak przy pierwszym blacie. Tort kończymy masą z mascarpone posypaną pozostałą częścią wiórków czekoladowych. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
- Propozycja dla leniwych – zamiast domowego biszkoptu można kupić podłużne biszkopty (ok. 3 paczki) nasączać w kawie i likierze, po czym układać je w przeźroczystym naczyniu. Reszta czynności wygląda tak samo jak w tradycyjnym tiramisu.