ciasto:

125g mąki

200g cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

3 jajka

100ml wody

180ml oleju

1 łyżeczka skórki z cytryny

1/2 łyżeczki kardamonu

Mąkę, połowę cukru, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem w dużej misce. W mniejszej połączyć żółtka, wodę, olej, skórkę z cytryny i kardamon. Wlać mokre składniki do suchych i
rozmieszać, aż powstanie gładka masa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać drugą połowę cukru i miksować jeszcze przez chwilę. Przełożyć białka do miski z masą i dokładnie
wymieszać, uważając aby nie zrobić tego za szybko. Połowę masy wlać do foremki i piec 25-30 minut w temperaturze150 stopni. Pozostałą część szczelnie przykryć, odstawić do czasu
wystudzenia pierwszego blatu, a potem upiec.

 krem:

450ml śmietany 36%

parę nitek szafranu

100g cukru pudru

1 łyżeczka wody różanej

pistacje do posypania

Do małego rondelka wlać 110ml śmietany i wsypać szafran. Postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przestudzić i włożyć do lodówki na pół godziny. Resztę
śmietany ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, wodę różaną i śmietanę z szafranem.

Blaty ciasta przełożyć kremem i posmarować nim wierzch i boki. Wierzch ciasta posypać posiekanymi pistacjami. Przed podaniem schładzać przynajmniej godzinę.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl