ciasto:
125g mąki
200g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 jajka
100ml wody
180ml oleju
1 łyżeczka skórki z cytryny
1/2 łyżeczki kardamonu
Mąkę, połowę cukru, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem w dużej misce. W mniejszej połączyć żółtka, wodę, olej, skórkę z cytryny i kardamon. Wlać mokre składniki do suchych i
rozmieszać, aż powstanie gładka masa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać drugą połowę cukru i miksować jeszcze przez chwilę. Przełożyć białka do miski z masą i dokładnie
wymieszać, uważając aby nie zrobić tego za szybko. Połowę masy wlać do foremki i piec 25-30 minut w temperaturze150 stopni. Pozostałą część szczelnie przykryć, odstawić do czasu
wystudzenia pierwszego blatu, a potem upiec.
krem:
450ml śmietany 36%
parę nitek szafranu
100g cukru pudru
1 łyżeczka wody różanej
pistacje do posypania
Do małego rondelka wlać 110ml śmietany i wsypać szafran. Postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przestudzić i włożyć do lodówki na pół godziny. Resztę
śmietany ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, wodę różaną i śmietanę z szafranem.
Blaty ciasta przełożyć kremem i posmarować nim wierzch i boki. Wierzch ciasta posypać posiekanymi pistacjami. Przed podaniem schładzać przynajmniej godzinę.