Składniki:
-
1 kg jabłek
-
2 łyżki soku cytrynowego
-
4 łyżki cukru
-
15 dag masła (7½ łyżki)
-
20 dag mąki
-
1 łyżka cukru pudru
-
1 żółtko
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Jabłka obrać. Mniejsze jabłka przekroić na pół, większe – na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i skropić sokiem z cytryny.
Do formy wsypać cukier, rozłożyć 2½ łyżki masła pokrojonego na małe kawałeczki. Jabłka z powrotem złożyć i ułożyć obok siebie w formie. Formę postawić na małym ogniu i roztopić masło. Ogień zwiększyć, skarmelizować cukier i lekko podgotować. Jabłka nieco spłaszczyć. Gdy zmiękną, zaczną wydzielać sok, wtedy należy zdjąć formę z ognia, żeby jabłka ostygły.
Z mąki, 5 łyżek masła, cukru pudru, żółtka soli i 5 łyżek wody zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 250°C. Z ciasta rozwałkować krążek średnicy 28 cm i grubość 3 mm. Plackiem przykryć jabłka z góry i z boku. Piec tartę około 20 minut na złotobrązowy kolor, a następnie pozostawić jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Tartę wyłożyć z formy na paterę, tak żeby jabłka były na wierzchu. Podawać z bitą śmietaną.