Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Tarta z jabłkami w karmelu

Składniki:

  • 1 kg jabłek

  • 2 łyżki soku cytrynowego

  • 4 łyżki cukru

  • 15 dag masła (7½ łyżki)

  • 20 dag mąki

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 żółtko

  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Jabłka obrać. Mniejsze jabłka przekroić na pół, większe – na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i skropić sokiem z cytryny.

Do formy wsypać cukier, rozłożyć 2½ łyżki masła pokrojonego na małe kawałeczki. Jabłka z powrotem złożyć i ułożyć obok siebie w formie. Formę postawić na małym ogniu i roztopić masło. Ogień zwiększyć, skarmelizować cukier i lekko podgotować. Jabłka nieco spłaszczyć. Gdy zmiękną, zaczną wydzielać sok, wtedy należy zdjąć formę z ognia, żeby jabłka ostygły.

Z mąki, 5 łyżek masła, cukru pudru, żółtka soli i 5 łyżek wody zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 250°C. Z ciasta rozwałkować krążek średnicy 28 cm i grubość 3 mm. Plackiem przykryć jabłka z góry i z boku. Piec tartę około 20 minut na złotobrązowy kolor, a następnie pozostawić jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku.

Tartę wyłożyć z formy na paterę, tak żeby jabłka były na wierzchu. Podawać z bitą śmietaną.

 

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl