Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Szaszłyki na grilla z polędwicy wieprzowej

Składniki:

– dwie polędwice wieprzowe
– papryki kolorowe
– cebula
– pieczarki
– boczek

-Marynata Staropolska

Dip:

– musztarda ostra 2 łyżki
– majonez 2 łyżki
– koncentrat pomidorowy 2 łyżki
– pół słoiczka suszonym pomidorów w oliwie
– pieprz mielony

Składniki dipu ( musztarda,majonez, koncentrat) muszą być w jednakowych proporcjach.
Dokładnie je ze sobą mieszamy, dodajemy odsączone i drobniutko poszatkowane pomidory i znów mieszamy. Posypujemy pieprzem.

Dodatkowo potrzebne:
– patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Mięsko dobrze umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić do miseczki lub woreczka. Wsypać marynatę i około 6 łyżek oleju. Dobrze wymieszać, odstawić na noc. Paprykę pokroić w na większe kawałki, pieczarki na połówki, cebulę w ćwiartki, boczek w grubsze paski.

Polędwicę wyjąć z marynaty. Nakłuwać na przemian wszystkie składniki na patyczki.

Grillować z każdej strony 5 minut.

Przepis autorstwa Pani Patrycji Gołąbek

Umiesz gotować? Masz świetne pomysły? Napisz do nas. Zamieścimy Twoje przepisy w naszej gazecie internetowej. Wyślij przepis wraz ze zdjęciem na adres marketing@wczestochowie.pl.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl