Składniki:
– dwie polędwice wieprzowe
– papryki kolorowe
– cebula
– pieczarki
– boczek
-Marynata Staropolska
Dip:
– musztarda ostra 2 łyżki
– majonez 2 łyżki
– koncentrat pomidorowy 2 łyżki
– pół słoiczka suszonym pomidorów w oliwie
– pieprz mielony
Składniki dipu ( musztarda,majonez, koncentrat) muszą być w jednakowych proporcjach.
Dokładnie je ze sobą mieszamy, dodajemy odsączone i drobniutko poszatkowane pomidory i znów mieszamy. Posypujemy pieprzem.
Dodatkowo potrzebne:
– patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Mięsko dobrze umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić do miseczki lub woreczka. Wsypać marynatę i około 6 łyżek oleju. Dobrze wymieszać, odstawić na noc. Paprykę pokroić w na większe kawałki, pieczarki na połówki, cebulę w ćwiartki, boczek w grubsze paski.
Polędwicę wyjąć z marynaty. Nakłuwać na przemian wszystkie składniki na patyczki.
Grillować z każdej strony 5 minut.
Przepis autorstwa Pani Patrycji Gołąbek
Umiesz gotować? Masz świetne pomysły? Napisz do nas. Zamieścimy Twoje przepisy w naszej gazecie internetowej. Wyślij przepis wraz ze zdjęciem na adres marketing@wczestochowie.pl.