Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Święto smaku i muzyki już za nami
0 komentarze 91 views

Święto smaku i muzyki już za nami

Zakończyły się obchody XV Święta Pstrąga oraz IV Festiwal Jazzu Tradycyjnego w Złotym Potoku. Imprezy trwały przez weekend (6-7 sierpnia) i przyciągnęły tłumy publiczności.

Organizatorzy postanowili połączyć te dwie atrakcje już cztery lata temu.
– Urządzamy Święto Pstrąga razem z Festiwalem Jazzu Tradycyjnego, ponieważ pomyśleliśmy, że ta muzyka idealnie będzie komponowała się z naszymi uroczystościami – mówi Anna Tarczyńska, dyrektorka Samorządowego Ośrodka Kultury i Sportu w Janowie. – Z uwagi na „plenerowy” charakter tej muzyki obserwujemy, że co roku festiwal cieszy się coraz większym zainteresowaniem.
W ramach festiwalu zaprezentowali się następujący wykonawcy: Aleksander’s Ragtime Band, Dariusz Ziółek Quartet, Five O’clock Orchestra, Ola Kubicka Kwintet, Angelika Kiepura – półfinalistka programu Mam Talent, Siergiej Wowkotrub Gypsy Swing Qaurtet oraz K. K. Blues Band. Muzycy zgodnie podkreślali, że Festiwal Jazzu Tradycyjnego w Złotym Potoku jest jedną z nielicznych okazji w roku do zaprezentowania tego niekomercyjnego gatunku.
– Niestety w Polsce wciąż brakuje takich przeglądów, dlatego ta impreza jest świetną alternatywą dla wykonawców jazzowych – podkreślał Arkadiusz Nowak z grupy Aleksander’s Ragtime Band.


W Złotym Potoku tradycyjnie nie zabrakło także konkursów z rybą w roli głównej, otwartych zawodów wędkarskich oraz – ulubionej przez publikę części programu – konkurencji kulinarnych i gotowania z gwiazdą.
– Ryba to zawsze motyw przewodni naszych zabaw, tym razem trzeba było odgadnąć nazwy gatunków słodkowodnych – wyjaśnia Krzysztof Lampa z SOKiS w Janowie.
Od lat organizatorzy proponują gościom konkurs degustacyjny.
– Tym razem uczestnicy musieli posmakować i nazwać aż 16 przepisów – mówi Anna Tarczyńska. – Nasz ulubiony lokalny sposób na tą rybę to pstrąg w migdałach.
Konkursy kulinarne to duża atrakcja dla mieszkańców i turystów, jednak prawdziwe tłumy ściągnęła na błonia znana restauratorka Magda Gessler.
– Jestem urzeczona tym pięknym krajobrazem – zaczęła. – Dzięki takim miejscom jak to, Polacy jedzą dużo więcej ryb. Cieszę się, że spożywamy ich coraz więcej. Pstrągarnie to kapitalna rzecz, dzięki nim mamy świeży i pewny produkt.
Celebrytka w asyście swojego kucharza przygotowała pstrąga na trzy sposoby: na błękitno, po baskijsku oraz faszerowanego kaszą perłową, cebulą i grzybami. Wszystko to z myślą o publiczności, która osobiście miała okazję skosztować specjałów Magdy Gessler.
– Przepis po baskijsku był genialny, chyba nawet lepszy niż ten mojego męża, z porem i śmietaną – zachwalała pani Beata z Kłobucka.
Konkurs na najlepszą nalewkę organizowany był dopiero po raz drugi, a już zyskał sobie spore grono zwolenników.
 – W konkurencji liczy się nie tylko to jak nalewka smakuje, ale i jak jest podana – podsumowuje dyrektorka SOKiS w Janowie.
XV Święto Pstrąga oraz IV Festiwal Jazzu Tradycyjnego przyciągnęły tysiące publiczności, kolejne spotkanie w plenerze już za rok.

Patronat medialny nad imprezą sprawowała Gazeta Internetowa wCzestochowie.pl.

O Święcie Pstrąga czytaj także tutaj.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl