Spaghetti carbonara
Składniki:
paczka makaronu spaghetti
100g szynki parmieńskiej lub serrano
3 jajka
5 łyżek chudej śmietany
3 łyżki sera ricotta
4 łyżki świeżo startego parmezanu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy 10-12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Następnie wrzucamy plasterki szynki na suchą, mocno rozgrzaną patelnię z grubym dnem i smażyć 2-3 minuty, aż zrobią się chrupkie. Przekładamy je na papierowe ręczniki i osączamy z tłuszczu i siekamy na drobne kawałki. Jajka ze śmietaną ucieramy mikserem, dodajemy ricottę, połowę parmezanu oraz sól i pieprz. Stawiamy pusty rondel na ogniu i wlewamy do niego sos śmietanowo-serowy. Podgrzewamy go prze minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Następnie wrzucamy do rondla makaron i dokładnie wymieszamy makaron z sosem. Pod wpływem ciepła jajka zetną się na sos o kremowej konsystencji. Tak przygotowane danie należy podawać gorące, posypane resztą parmezanu i kawałkami szynki.
Umiesz gotować? Masz świetne pomysły? Napisz do nas. Zamieścimy Twoje przepisy w naszej gazecie internetowej. Wyślij przepis wraz ze zdjęciem na adres marketing@wczestochowie.pl.