Konkurs odbywa się cyklicznie od 12 lat. – Jego celem jest identyfikacja i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur – informuje biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach. – Jego ideą jest promowanie tych produktów oraz przygotowanie ich producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym.
Zainteresowani wytwórcy tradycyjnych produktów, firmy gastronomiczne (restauracje, karczmy itp.), gospodarstwa agroturystyczne oraz koła gospodyń wiejskich proszone są o przesyłanie kart zgłoszeń do 3 sierpnia br. na adresy:
Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej, ul. Ligonia 46, 40-037 Katowice
lub
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego O/Bielsko-Biała, ul. Spiechowicza 24, 43-300 Bielsko-Biała.
Śląski finał regionalny XII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbędzie się 26 sierpnia br. podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie. Spośród zgłoszonych do konkursu produktów i potraw komisje konkursowe nominują laureatów do nagród „Perła 2012”. Tradycyjnie centralny finał konkursu odbędzie się podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu 7 października br.
Osoby do kontaktu: Agnieszka Kotwa (e-mail: akotwa@slaskie.pl) i Aleksander Kotulecki (e-mail: akotulecki@slaskie.pl), Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej, tel. (32) 77 40 080.