Izabela Walczak: Festiwal Produktów Tradycyjnych i Regionalnych to nowy akcent w programie Krajowej Wystawy Rolniczej. Dlaczego postanowiliście Państwo wprowadzić ten punkt do harmonogramu imprezy?
Grzegorz Boski: W tym roku stawiamy na nowości, ponieważ to jubileuszowe obchody święta rolników. Ostatnio odbyła się prezentacja Lokalnych Grup Działania z terenu województwa śląskiego. Cieszyła się ona tak dużym zainteresowaniem, że już w pierwszym dniu wszystkie przygotowane materiały, rozeszły się jak świeże bułeczki. Dlatego w tym roku jesteśmy uzbrojeni w większy zapas produktów, bo spodziewamy się prawdziwego oblężenia gości.
IW: Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie stawia na promowanie tradycyjnych, polskich produktów. Co je wyróżnia?
GB: Rzeczywiście, od lat staramy się propagować polską zdrową żywność. Nasi doradcy pracują przy opisywaniu tych tradycyjnych produktów i pomagają zarejestrować je w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wydaje mi się, że Polacy odchodzą od zauroczenia smakami innych narodów. Doceniamy polskie towary i chętnie powracamy do znanych potraw. Każdy z nas od razu odróżni tradycyjne polskie pieczywo, sery i wędliny od tych wytwarzanych gdzie indziej.
IW: Czego będą mogli skosztować częstochowianie w ramach Festiwalu?
GB: 3 i 4 września będą mieli okazję spróbować naturalnych regionalnych smaków. Będą to: oscypek, ser gazdowski, bryndza wołowska, redykołka, śląska zupa z kapusty, makaron z Rudnik, chleb tatarczuk, żareckie obwarzanki, chleb jurajski mieszany jasny, chleb kłobucki mieszany, tatarczówka, miodula, chleb cebulowy z Tarnowskich Gór, kołocz weselny i cieszyński, pstrąg wędzony, ciasteczka cieszyńskie, cieszyńska herbata, warzonka oraz ciulim lelowski.
IW: Czym kierowaliście się Państwo podczas doboru tych produktów?
GB: Produkty przez nas wybrane promowane są w całej Unii Europejskiej jako najlepsze w Polsce. My wybraliśmy te pochodzące z województwa śląskiego, które przoduje w tradycyjnych wyrobach. Wymieniłem tylko najbardziej reprezentacyjne smaki, natomiast wszyscy zainteresowani będą mieli okazję skosztować aż 122 potraw i trunków wpisanych na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych. To właśnie one świadczą o naszym dziedzictwie kulturowym.