Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Roladki z piersi indyka
0 komentarze 65 views

Roladki z piersi indyka

Składniki:

  • 4 steki z piersi indyka

  • kieliszek winiaku

  • 8 suszonych śliwek

  • 2 jabłka

  • 1 cebula

  • garść wyłuskanych orzechów włoskich

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • ½ szklanki białego wina

  • 4 łyżki oleju

  • ½ szklanki rosołu

  • ½ szklanki śmietany

  • 2 łyżki borówek ( może być konfitura )

  • sól

  •  

    Przygotowanie:

    Mięso lekko zbić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Śliwki opłukać, osuszyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać. Orzechy, śliwki, jabłka i cebulę posiekać, wymieszać.

    Tak przygotowaną masę rozsmarować na stekach. Plastry mięsa zwinąć w rulony, spiąć wykałaczkami, a następnie obsmażyć na oleju. Oprószyć papryką, wlać wino i rosół. Dusić przez 15 minut, a następnie przełożyć na talerz.

    Śmietanę, borówki (lub konfiturę) i winiak dodać do sosu z duszenia, gotować jeszcze przez chwilę. Roladki włożyć do sosu, podgrzać.

     

     

     

     

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl