Składniki:
-
4 steki z piersi indyka
-
kieliszek winiaku
-
8 suszonych śliwek
-
2 jabłka
-
1 cebula
-
garść wyłuskanych orzechów włoskich
-
łyżeczka słodkiej papryki
-
½ szklanki białego wina
-
4 łyżki oleju
-
½ szklanki rosołu
-
½ szklanki śmietany
-
2 łyżki borówek ( może być konfitura )
-
sól
-
Przygotowanie:
Mięso lekko zbić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Śliwki opłukać, osuszyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać. Orzechy, śliwki, jabłka i cebulę posiekać, wymieszać.
Tak przygotowaną masę rozsmarować na stekach. Plastry mięsa zwinąć w rulony, spiąć wykałaczkami, a następnie obsmażyć na oleju. Oprószyć papryką, wlać wino i rosół. Dusić przez 15 minut, a następnie przełożyć na talerz.
Śmietanę, borówki (lub konfiturę) i winiak dodać do sosu z duszenia, gotować jeszcze przez chwilę. Roladki włożyć do sosu, podgrzać.