Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Piersi z kurczaka nadziewane morelami

Porcja dla 4 osób.

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
paczka suszonych moreli
sól, pieprz
majeranek
1 jajko
5 dag masła
mąka
bułka tarta
olej

Sposób przyrządzenia:
Czas przygotowania: do 60 min

Piersi z kurczaka dzielimy na 4 porcje, a następnie rozbijamy na duże kawałki. Solimy, posypujemy majerankiem oraz pieprzem. Następnie kroimy morele w paski i kładziemy je na każdy płat mięsa, zawijamy i spinamy wykałaczką. Później mięso należy obtoczyć w jajku, bułce tartej i mące. Tak przygotowane kładziemy na rozgrzaną patelnię i zarumieniamy. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub kładziemy na blachę, na każdą porcję mięsa kładziemy kawałeczek masła i wkładamy do piekarnika na 10-15 min.
Tak przygotowaną potrawę możemy podawać z ziemniakami i sałatką z sałaty, pomidorów, ogórków polaną sosem winegret.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl