Porcja dla 4 osób.
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
paczka suszonych moreli
sól, pieprz
majeranek
1 jajko
5 dag masła
mąka
bułka tarta
olej
Sposób przyrządzenia:
Czas przygotowania: do 60 min
Piersi z kurczaka dzielimy na 4 porcje, a następnie rozbijamy na duże kawałki. Solimy, posypujemy majerankiem oraz pieprzem. Następnie kroimy morele w paski i kładziemy je na każdy płat mięsa, zawijamy i spinamy wykałaczką. Później mięso należy obtoczyć w jajku, bułce tartej i mące. Tak przygotowane kładziemy na rozgrzaną patelnię i zarumieniamy. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub kładziemy na blachę, na każdą porcję mięsa kładziemy kawałeczek masła i wkładamy do piekarnika na 10-15 min.
Tak przygotowaną potrawę możemy podawać z ziemniakami i sałatką z sałaty, pomidorów, ogórków polaną sosem winegret.