Do półfinału przeglądu dobrnęło dwanaście osób. Wśród nich znalazł się właśnie Szymon Szlendak. Przygodę z gotowaniem zaczynał w Częstochowie, z której pochodzi. Tutaj pierwsze szlify odbierał pod okiem mamy i babci. Później pracował w trzech lokalnych restauracjach, od roku odpowiada za zimną kuchnię w restauracji Platter by Karol Okrasa w warszawskim hotelu InterContinental. Kuchennych inspiracji szuka we Włoszech, bo jak mówi, właśnie tam odnajduje miłość do jedzenia, celebrację wspólnych posiłków oraz najświeższe produkty.
Jury konkursu Szymon zaserwuje perliczkę z domowym makaronem i sosem kasztanowym. Dlaczego przepis taki, a nie inny?
– Bo perliczka to jedno z moich ulubionych mięs, które wykorzystuję w kuchni. Sos kasztanowy jest nowością we współczesnej kuchni, a zarazem nawiązaniem do tradycji, ponieważ dawniej w kuchni chętnie po niego sięgano. Całość stanowi bardzo ciekawe i rzadko spotykane połączenie – mówi Szymon Szlendak.
Półfinalista dodaje, że znalezienie się w gronie najbardziej docenionych kucharzy w kraju było dla niego dużym zaskoczeniem i wielką radością. Do udziału w plebiscycie namówił go były szef i znany kucharz Ernest Jagodziński, który wygrał rywalizację dwa lata wcześniej.
Szymon jest jedynym częstochowianinem w tej edycji. Właśnie dlatego prosi lokalnych internautów o głosy.
– Zależy mi na głosach częstochowian, ponieważ to tutaj się wychowałem i tutaj zaraziłem się miłością do kuchni. Udział w tym konkursie uważam za swoją życiową szansę, dlatego staram się o każde poparcie – argumentuje kucharz.
Głosować można poprzez stronę internetową www.magazyn-kuchnia.pl/plebiscyt do końca września. Z grona dwunastu półfinalistów internauci wybiorą trzech kucharzy. Ostateczna decyzja będzie należeć do jury, złożonego z kulinarnych ekspertów.