Jadwiga Plesińska znalazła się wśród producentów, którzy reprezentowali województwo śląskie na VII Dniach Produktu Tradycyjnego „Polskie Smaki”. Impreza odbyła się na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w Ząbkach koło Warszawy. W czasie imprezy promowane są produktry spożywcze, wytwarzane w oparciu o tradycyjne receptury. Jadwiga Plesińska otrzymała odznakę „Załużony dla Rolnictwa”. Plesińska została nagrodzona nie pierwszy raz. Na swoim koncie ma już także, przyznaną w 2001 roku pierwszą nagrodę w ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo, a także wręczony jej w 2005 roku Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej. Wytwarzany przez Jadwigę Plesińską chleb jest wypiekany się z mąki gryczanej. Utrzymuje wilgotność przez siedem dni. Jest polecany osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, przyspiesza trawienie. Sprzedawany jest na tradycyjnych jarmarkach, odpustach parafialnych, targach.
Z Dni Produktu Tradycyjnego nagrodę przywiozła także Piekarnia z Kłobucka – nagrodzona za stoisko targowe.
85