Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Odporność i dobry humor jesienią
Chociaż tegoroczna jesień rozpieszcza nas słońcem i ciepłem, krążące w powietrzu wirusy oraz coraz krótsze dni robią swoje... Nawet w tak pogodne dni wielu osobom doskwierają przemęczenie, objawy przeziębienia oraz pogorszony nastrój.

Najlepszą metodą na poprawę humoru i wzmocnienie odporności o tej porze roku, jest zmiana diety. To właśnie ona w dużej mierze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. – Jeżeli organizm jest odpowiednio odżywiony, to automatycznie lepiej funkcjonuje, jest odporniejszy na przeziębienia, infekcje oraz łatwiej radzi sobie z tymi problemami – mówi Agnieszka Kulisa, dietetyk z Pracowni Psychoterapii i Psychoedukacji w Częstochowie.
Podstawowymi składnikami, które powinny znaleźć się w tym okresie w naszym menu są witaminy C i A. Ostatnia uczestniczy w budowie i wspomaganiu naturalnych barier, chroniących organizm przed zakażeniami i chorobami.
Ponadto na odporność mają wpływ również bakterie probiotyczne oraz stanowiące dla nich pożywkę prebiotyki. Jednym z lepiej przebadanych prebiotyków jest inulina, przyczyniająca się do zahamowania rozwoju bakterii chorobotwórczych. Występuje ona naturalnie w cykorii, porach, karczochach, czosnku, szparagach, cebuli i bananach.
– Nie zapominajmy o kwasach tłuszczowych omega-3, czyli niezwykle istotnym składniku wzmacniającym odporność naszego organizmu – dodaje dietetyczka. – Można je znaleźć w rybach, tranie, oleju i siemieniu lnianym.
Szczególnie jesienią w naszej diecie powinny znaleźć się także: mięso, nabiał, jaja, rośliny strączkowe i ich nasiona. Wszystkie te produkty zawierają białko, wzmacniające naszą odporność.
Podstawowe zasady dbania o zdrowie od wewnątrz, to zbilansowana dieta oraz pamiętanie o pożywnym śniadaniu. Pominięcie tego posiłku prowadzi do znacznego spadku odporności w ciągu dnia.
Kiedy pogoda przestanie nas rozpieszczać słońcem i wysoką temperaturą, z pewnością będziemy potrzebowali czegoś pysznego na poprawę humoru. Zamiast sięgać po puste kalorie w postaci słodyczy i słonych przekąsek, wybierzmy kakao, suszone owoce, sałatkę owocową z dodatkiem miodu lub soku malinowego, ewentualnie gorącą i gorzką czekoladę oraz batoniki musli. Humor poprawią nam także odpowiednie płyny. Możemy wybierać w szerokiej gamie herbat zielonych, czerwonych, białych, czarnych i owocowych. Zamiast tradycyjnym białym cukrem, dosładzajmy je miodem, cukrem trzcinowym, melasą lub syropem klonowym.
Uniwersalny „lek” na senność i poprawę nastroju – kawa – nie powinien być nadużywany.
– Maksymalnie możemy pozwolić sobie na dwie „małe czarne” dziennie – przestrzega Agnieszka Kulisa. – Kawa odwadnia nasz organizm, wypłukuje magnez, wapń i potas. Spożywanie jej w zbyt dużych ilościach może wywoływać uczuci nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia. Na spadek sił i koncentracji, równie dobrze można wypić kubek zielonej herbaty lub wspomóc się guaraną, wyciągiem z żeń-szenia, herbatą z imbirem lub  yerba-mate.

Oto przepisy na wzmocnienie odporności i poprawę humoru jesienią, wybrane przez dietetyczkę:

Koktajl pomarańczowy – na uzupełnienie witamin i mikroelementów
250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 pokrojona figa
1 suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub w soku jabłkowym)
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka zarodków pszennych
1 łyżeczka drożdży piwnych

Napój z dzikiej róży – na rozgrzanie przy przeziębieniach
10 dkg suszonych owoców dzikiej róży
2 litry przegotowanej wody
2 łyżki miodu naturalnego
1/2 cytryny
Owoce róży wsypać na sitko, przelać wodą, odsączyć, zalać 2 litrami przegotowanej ciepłej wody i odstawić na całą noc. Następnie podgrzać, osłodzić miodem, dodać plasterek cytryny do szklanki.

Herbatka z imbirem – na wzmocnienie odporności
1 szklanka naparu z herbaty
1 cm kłącza imbiru
1 plasterek cytryny
1 łyżeczka miodu

Krem czekoladowy – na poprawę nastroju
przepis na 4 porcje – 1 porcja zawiera 117 kcal
300 g chudego twarogu
150 g jogurtu naturalnego
25 g cukru pudru
4 łyżeczki czekolady w proszku
4 łyżeczki kakao w proszku
5 kropli aromatu waniliowego
2 łyżki brązowego rumu (według upodobania)
2 białka
4 czekoladowe ciasteczka-gwiazdeczki
W misce wymieszać twaróg z jogurtem. Dodać cukier, czekoladę oraz kakao w proszku. Dodać rum i aromat waniliowy. W osobnej misce ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją z masą jogurtowo-twarogową. Kremem napełnić 4 małe foremki sufletowe i wstawić na 30 minut do lodówki, aby się schłodziły. Każdą porcję udekorować czekoladą.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl