Gwałtowny wzrost zatruć pokarmowych, w tym kilka śmiertelnych - odnotowano w Niemczech. Przyczyną mogą być skażone warzywa. Nasz Sanepid wzmożył kontrolę i monitoruje wszystkie punkty sprzedaży na terenie powiatu częstochowskiego.

Od połowy maja 2011 r. w Niemczech notuje się gwałtowny wzrost występowania zespołu hemolityczno – mocznicowego (HUS) wywołanego wytwarzającym werotoksynę szczepem  E. coli (STEC). Pałeczka okrężnicy (E. coli) jest powszechnie występującą bakterią, ale tylko niektóre jej szczepy mogą  produkować szczególnie niebezpieczne toksyny, które wywołują ciężkie schorzenia u ludzi. Pierwszymi objawami zakażenia są bóle brzucha, czasami wymioty, krwawe stolce. U części osób rozwija się  zespół hemolityczno-mocznicowy, wynikający z uszkodzenia naczyń  krwionośnych w nerkach, a także w płucach, mózgu i sercu. W części przypadków uszkodzenie nerek może być trwałe. Zakażenie przenosi się przez skażoną wodę, świeże warzywa (sałata, brokuły, pomidory, ogórki itp.), surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (w środowisku domowym lub szkolnym) w wyniku zaniedbań higienicznych, a także kontakt z zakażonymi zwierzętami.
W powiadomieniach przekazanych poprzez unijny System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) podano informacje o wykryciu E. coli w próbkach ogórków pochodzących z Hiszpanii. Niemieckie służby zdrowia publicznego, w oparciu o przeprowadzone dochodzenie epidemiologiczne podejrzewają, iż przyczyną zachorowań są skażone warzywa. Konkretny produkt nie został jednak do chwili obecnej zidentyfikowany w sposób jednoznaczny.
Do dnia dzisiejszego Instytut Roberta Kocha w Berlinie potwierdził wystąpienie 329 przypadków zachorowań, w tym 3 zgonów. Podkreślenia jednakże wymaga fakt, iż określenie dokładnej liczby przypadków zachorowań powiązanych epidemiologicznie z ogniskiem zachorowań wymaga potwierdzenia. Obecnie prowadzone badania koncentrują się przede wszystkim na wykryciu patogenu w surowych warzywach. Poznanie źródła zakażenia umożliwi wprowadzenie właściwych środków uniemożliwiających dalsze szerzenie się choroby. – Wszystkie punkty sprzedaży, a także miejsca, w których wydawane są posiłki są pod ciągłym monitoringiem. Nasze służby kontrolują to, co dzieje się w mieście oraz na terenie powiatu częstochowskiego – uspokaja rzecznik Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Częstochowie Edyta Kapelka.
Obecnie na terenie Polski nie zanotowano zachorowań wywołanych werocytotoksycznym szczepem E. coli. Zaleca się jednak szczególną ostrożność w szczególności w spożywaniu warzyw importowanych z obszarów dotkniętych zachorowaniami lub z krajów wskazywanych jako możliwe źródło zakażenia.

Jak przygotowywać żywność, by uniknąć niebezpieczeństwa?
1. Utrzymujmy czystość – myj ręce, odkażaj powierzchnie i sprzęty wykorzystywane do przygotowywania posiłków, chroń żywność przed owadami i zwierzętami.
Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Mogą być niebezpieczne, gdy dostaną się do przewodu pokarmowego
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej – używaj odzielnego sprzętu do przygotowania i magazynuj osobno żywność ugotowaną i surową. Surowe produkty mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy, a podczas kontaktu żywności istnieje ryzyko ich przeniesienia
3. Gotuj dokładnie – zupy doprowadzaj do wrzenia, a mięso do czasu, aż soki z nich będą czyste, a nie różowe, potrawy odgrzewaj w temp. powyżej 70 stopni Celsjusza. Właściwa obróbka termiczna prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze – w temperaturze pokojowej pozostawiaj ugotowaną żywność nie dłużej niż 2 godziny, rozmrażaj zamrożoną żywność w ciepłej wodzie. Przechowywanie żywności w temp. poniżej 5 stopni lub powyżej 60 stopni Celsjusza powoduje powstrzymanie rozmnażania się wielu mikroorganizmów.
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności – do spożycia wybieraj tylko świeżą żywność i wodę, w żadnym wypadku nie decyduj się na produkty, które utraciły datę ważności. W uszkodzonej lub spleśniałej żywności mogą powstawać toksyczne substancje.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl