Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Nasze lokalne specjały
Pabianickie pająki, zsiadłe mleko i pontonowe spływy - takich wyjątkowych atrakcji można uświadczyć w naszym regionie. Jeśli masz inne propozycje, weź udział w konkursie promującym lokalne specjały.

Już 7. raz Częstochowska Organizacja Turystyczna ogłosiła konkurs, promujący nasze miasto i region częstochowski. Cel – wyłonienie i popularyzacja najbardziej atrakcyjnych i skutecznych marketingowo produktów, pamiątek, potraw i atrakcji turystycznych Częstochowy oraz regionu częstochowskiego.
– Najwięcej zgłoszeń spływa zawsze z Janowa, Olsztyna i Żarek – informują organizatorzy. W ubiegłym roku najatrakcyjniejsze okazały się Szlak Maryjny w Pabianicach, amonit bezowy z czekoladą i migdałami oraz nalewka na kozim mleku. Nie przewidziano nagród rzeczowych, ale wyróżnieni zostaną wsparci przez CzOT. – Otrzymują od nas certyfikaty, są promowani na naszej stronie oraz na ogólnopolskich konferencjach, w których bierzemy udział – zachęcają organizatorzy. Dorota Chrostowska prowadzi w Ostrowie „Kozią Zagrodę”. W poprzedniej edycji konkursu zdobyła 1. miejsce w kategorii potrawa regionalna. – Nie zdecydowałam jeszcze, czy wezmę udział w tegorocznej edycji – mówi. – Jeśli tak, to może z naszym sernikiem, bo specjalizujemy się w wyrobie serów – dodaje.
Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie i promowania naszego regionu. Zgłoszenia nadsyłać można do 10 września do CzOT.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl