Składniki:
50 dag grubego makaronu
4 papryczki chili
10 dag tartego sera żółtego
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
sól
Przygotowanie:
Makaron gotować ok. 10 minut w dużej ilości osolonej wody (po ugotowaniu makaron powinien być „al dente”). Odlać wrzątek osączyć makaron.Czosnek obrać. Przekroić dwie papryczki na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć drobno posiekany czosnek i papryczkę. Wrzucić makaron, dobrze podgrzać. Następnie zdjąć patelnię z ognia, dodać utarty ser. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Do żaroodpornego naczynia włożyć makaron, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 250 °C około 5 minut, aż ser się rozpuści.
Przygotowaną potrawę udekorować resztą papryki i natką pietruszki. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.