Konkurs został zorganizowany w ramach Programu „Trzymaj Formę”, który w częstochowskich szkołach prowadzi Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.
– Chcemy promować wśród młodzieży modę na zdrowe odżywianie – mówi Edyta Kapelka, rzeczniczka prasowa częstochowskiego Sanepidu. – Do konkursu zaprosiliśmy dzieci i młodzież ze szkół podstawowych i gimnazjów, którzy w pierwszym etapie konkursu przesłali nam propozycje przepisów na surówki i sałatki. W sumie otrzymaliśmy kilkadziesiąt przepisów.
Z nich jury wybrało przepisy 10 zespołów ze: SP nr 30, SP nr 29, SP nr 38, SP nr 50, dwóch zespołów z gimnazjum w Zespole Szkół we Wrzosowej, gimnazjum w Poczesnej, oraz częstochowskich gimnazjów nr 12, 16 i 5. To one zrealizowały swoje pomysły w czasie finałowej rywalizacji w częstochowskim „Gastronomiku”.
– Młodzież bardzo angażuje się w przygotowanie potraw, całą rywalizację traktujemy jako formę zabawy i promowania zasad zdrowego odżywiania – mówi Mariusz Kulik, regionalny konsultant kulinarny, który znalazł się w jury konkursu. – Obserwujemy i podpowiadamy.
Biorące udział konkursie Maja Żurek i Natalia Szymczyk z ZS we Wrzosowej podkreślały: przepisy mamy od mam, wzbogaciłyśmy je jednak trochę dodając własne składniki. – W domu często pomagam mamie w przygotowaniu posiłków, szczególnie przed rodzinnymi imprezami – mówi Natalia.
Po trwającej blisko dwie godziny rywalizacji, jury, po skosztowaniu przygotowanych potrwa, wybrało zwycięzców. Pierwsze miejsce zajęły Anna Łatacz i Natalia Poterek ze SP nr 29, drugie Monika Cudak i Aleksandra Ludwin z gimnazjum nr 12, trzecie Magdalena Jachura i Michalina Małek ze SP nr 50.