Spośród zgłoszonych kandydatów wyłoniono produkty i potrawy, nominowane do nagrody „Perła 2012”. Z terenu powiatów częstochowskiego i kłobuckiego w gronie laureatów znalazło się osiem produktów.
W kategorii produkty „regionalne pochodzenia roślinnego – przetwory owocowe” znalazły się gruszki w syropie Daniela Mońki z Krzepic, w podkategorii „przetwory warzywne” doceniono buraczki domowe pasteryzowane Bożeny Badory z Konopisk. Ponadto jej ogórki kiszone otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2012”.
W sektorze „produkty regionalne pochodzenia roślinnego” wyróżnienie przypadło chlebowi gryczano-razowemu Daniela Mońki z Krzepic. W kategorii „wyroby cukiernicze” zauważono bułeczki drożdżowe z jabłkami i kruszonką Alicji Podgórskiej ze wsi Lipie, bułeczki drożdżowe nadziewane konfiturą różaną Marty Rutkowskiej z Krzepic oraz baranka z masy cukrowej Anny Robakowskiej z Olsztyna.
W kategorii „napoje regionalne” za pigwówkę rębielską doceniono Alicję Radek ze wsi Lipie. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała lipóweczka Sabiny Heluszki ze wsi Lipie.
Uroczyste wręczenie nagród laureatom odbędzie się 7 października w Poznaniu, podczas Targów Smaki Regionu.