Składniki:
4 kotlety wieprzowe
75 dag ziemniaków
3 pory
1 cebula
¼ litra śmietany kremówki
4 łyżki oleju
4 dag żółtego sera mozarella
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować miękką szczotką, a następnie gotować 20 minut w osolonej wodzie. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Pory starannie oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, po czym pory i cebulę smażyć przez 5 minut na gorącym tłuszczu. Warzywa polać śmietaną i dusić jeszcze 5 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kotlety wieprzowe umyć, dobrze osuszyć i natrzeć je pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać resztę tłuszczu i smażyć mięso poi 5 minut z każdej strony. Posypać solą. Ziemniaki odcedzić, obrać.
Kotlety, ziemniaki i pory przełożyć na talerze. Ziemniaki posypać grubo mielonym pieprzem, a pory startym żółtym serem. Gotową potrawę udekorować natką pietruszki.