Jabłka w cieście
Składniki:
2 jajka
20 dag mąki
1 szklanka mlekasól
50 dag winnych jabłek
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 litr oleju
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Następnie z mąki, żółtek, mleka zarobić niezbyt gęste ciasto i odstawić na 30 minut. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Jabłka obrać ze skórki i wyjąć gniazda nasienne. Obrane jabłka pokroić na plastry o grubości 1 cm.
W dużym naczyniu rozgrzać olej do temp.180°C. Ciasto ponownie wymieszać i połączyć z pianą z białek. Plastry jabłek zanurzyć w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone jabłka w cieście osączyć z nadmiaru tłuszczu na bibule kuchennej i trzymać w ciepłym piekarniku dopóki wszystkie jabłka nie zostaną usmażone. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.