Jabłka gotowane w winie
Składniki:
6 jabłek
20 dag herbatników
pół szklanki białego wytrawnego wina
szklankę soku jabłkowego
2 łyżki brązowego cukru
łyżeczkę mielonego cynamonu
laskę cynamonu do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Następnie wrzucamy je do wcześniej przygotowanej zalewy składającej się z soku jabłkowego, wina oraz cukru. Wszystko wkładamy do garnka i gotujemy ok 10 min. Herbatniki kruszymy, wkładamy do pucharków, skrapiamy je sokiem, w którym gotowały się owoce oraz posypujemy ciasteczka cynamonem.Na tak przygotowane dno pucharków nakładamy jabłka. Tak przygotowany deser możemy udekorować laską cynamonu.
Umiesz gotować? Masz świetne pomysły? Napisz do nas. Zamieścimy Twoje przepisy w naszej gazecie internetowej. Wyślij przepis wraz ze zdjęciem na adres marketing@wczestochowie.pl.