Komisja, która oceniała biorące udział w rywalizacji zakłady i gospodarstwa, brała pod uwagę całokształt ich działalności, a także kontynuację tradycji, popularność i jakość produktów oraz technologię produkcji. Oceniała również estetykę gospodarstw, a w przypadku zakładów – ich przygotowanie pod względem techniczno-sanitarnym.
Nagrody prezydenta Częstochowy w konkursie „Na najlepszy zakład przetwórstwa rolno-spożywczego oraz najlepsze gospodarstwo rolne Regionu Częstochowskiego” rozdano podczas uroczystości otwarcia XX Krajowej Wystawy Rolniczej i Europejskich Dni Kultury Ludowej. Otrzymały je: „SPOŁEM” Powszechna Spółdzielnia Spożywców „JEDNOŚĆ” w Częstochowie, Zakład Produkcji Spożywczej „JAMAR” Szczepaniak Sp. j. w Albertowie, „EKO-MAK” Makarony Babuni – Ryszard Kaczorowski w Rudnikach, Piekarnia – Ireneusz Prandzioch w Ostrowie i P.P.H.U. „LAMCH” Sp. j. Mirosław Lamch, Stanisław Lamch w Niegowej. Dodatkowo w kategorii najlepsze gospodarstwo rolne nagrodą prezydenta uhonorowano Fermę Drobiu Ryszarda Muszyńskiego. Z kolei Zakład Produkcyjno – Handlowy „JAWO” otrzymał wyróżnienie za nowoczesność produkcji spożywczej.
Nagrody przyznali też starostowie. Starosta częstochowski docenił gospodarstwo szkółkarskie „Wróblewscy” w Borownie, kłobucki: gospodarstwo rolne w Ługach Radłach Longiny i Grzegorza Kieratów, lubliniecki: gospodarstwo ekologiczne „Na dołach” w Koszęcinie, myszkowski: gospodarstwo ekologiczne w Ostrowie Doroty i Roberta Chrostowskich.