Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Dwa certyfikaty CzOT powędrowały do Olsztyna
W tegorocznym konkursie Częstochowskiej Organizacji Turystycznej na potrawę regionalną i produkt turystyczny 2012 roku zwyciężyły olsztyńskie prażuchy oraz Hubertus organizowany w Olsztynie od 1997 roku.

Certyfikat dla „olsztyńskich prażuchów” z rąk prezydenta Częstochowy – Krzysztofa Matyjaszczyka odebrali: wójt Gminy Olsztyn – Tomasz Kucharski oraz członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Olsztynie wraz z przewodniczącą Krajowej i Gminnej Rady KGW – Bernadettą Niemczyk.

Wójt Tomasz Kucharski oraz właściciele Spichlerza – Elżbieta i Grzegorz Sitakowie, odebrali certyfikat dla Hubertusa.

Światowy Dzień Turystyki (18 października) był okazją do podsumowania rocznych działań w dziedzinie turystyki ukierunkowanych na promocję i uatrakcyjnianie regionu częstochowskiego. Uroczystość odbyła się w sali kameralnej Filharmonii Częstochowskiej im. Bronisława Hubermana.

Olsztyńskie prażuchy – kluski z mąki tatarczanej – staropolska potrawa charakterystyczna dla kuchni wiejskiej, kiedyś często gościła na stołach w regionie częstochowskim. Prażuchy zwane są czasem kluskami z piaskiem – jeśli mąka była nieodpowiednio zmielona podczas jedzenia, czuło się piasek w ustach. 

Przepis na prażuchy:
składniki: 1l wody, 1 łyżka soli, 2 szklanki mąki tatarczanej, okrasa ze słoniny i boczku

sposób wykonania: wlewamy do garnka litr wody i wsypujemy płaską łyżkę soli. Na gotującą się na małym ogniu wodę wsypujemy dwie szklanki mąki tatarczanej, ciągle mieszając łyżką drewnianą. Po pięciu minutach, łyżką maczaną w tłuszczu wyjmujemy na talerz kluski i mamy gotowe danie. Polewamy je tłuszczem ze stopionego wcześniej boczku i słoniny.

Prażuchy to bardzo tanie i szybkie w przygotowaniu danie. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich serwowały je będąc z wizytą w Warszawie oraz w Brukseli. W Olsztynie były podawane wielokrotnie podczas przyjmowania gości z kraju i zagranicy.
– Dawniej na słabych glebach w okolicy Olsztyna głównie uprawiało się tatarkę, dlatego prażuchy podawano bardzo często. Teraz mąkę tatarczaną można kupić jedynie na jarmarku w Żarkach lub na częstochowskim rynku na Zawodziu. Mąka z supermarketu to już nie to samo. – informuje Bernadetta Niemczyk, przewodnicząca Krajowej i Gminnej Rady KGW.

Hubertus to z kolei impreza umacniająca polskie tradycje jeździectwa i myślistwa. Wydarzenie cykliczne, odbywające się na zamkowych błoniach w Olsztynie od 1997 roku. Obok tradycyjnej pogoni za lisem połączona jest z licznymi atrakcjami tj.: pokazami kaskaderskimi, okolicznościowymi wystawami, zabawą przy muzyce, degustacjami domowych przysmaków. Specjalną atmosferę tworzą stoiska z akcesoriami jeździeckimi.

Obchody dnia św. Huberta w Olsztynie z każdym rokiem gromadzą coraz więcej klubów jeździeckich oraz właścicieli i miłośników koni. Widowiskową imprezę swoim udziałem uświetniają m.in.: woltyżerskie kluby sportowe, konne pułki ułańskie oraz policja konna.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl