Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Błękitny pstrąg Magdy Gessler
XV Święto Pstrąga połączone z IV Festiwalem Jazzu Tradycyjnego w Złotym Potoku, przyciągnęło tysiące ludzi. Skąd takie zainteresowanie imprezą? Wpływ na to z pewnością miała wizyta znanej restauratorki Magdy Gessler, która w sobotę (6 sierpnia) przyrządzała pstrąga dla publiczności. A jaką rybę sama lubi najbardziej?...

Zarówno mieszkańcy Złotego Potoku, jak i przybywający tam goście, nie wyobrażają sobie tego miejsca bez obchodów Święta Pstrąga.
 – Przez piętnaście lat zarówno mieszkańcy, jak i turyści niesamowicie zżyli się z tą imprezą – zauważa Anna Tarczyńska, dyrektor Samorządowego Ośrodka Kultury i Sportu w Janowie. – To miejsce jest złotą krainą pstrąga i innego święta sobie tutaj nie wyobrażam.
Odkąd w 1891 roku hrabia Edward Raczyński sprowadził ikrę tej ryby na te tereny, pstrąg tęczowy stał się znakiem rozpoznawczym Złotego Potoku. Słynna Pstrągarnia Raczyńskich jest najstarszą w Europie, a ryby w niej hodowane cieszą się niegasnącą popularnością wśród mieszkańców i turystów.
Jak co roku, na obchody Święta Pstrąga przygotowano liczne zabawy i konkurencje. Tradycją stały się różnorodne konkursy „Z Rybką”, których motywem przewodnim zawsze jest… ryba. Tym razem uczestnicy zabawy odgadywali nazwy gatunków słodkowodnych.
– Za nami także konkurs na najdalszy rzut podkową oraz na najszybsze wypicie dwóch półlitrowych butelek lokalnej wody – mówi Krzysztof Lampa z SOKiS w Janowie.
Zapaleni wędkarze mogli popisać się swoimi umiejętnościami podczas otwartych spławikowych zawodów wędkarskich, odbywających się na Stawie Irydion.
– Konkursy dla publiczności zawsze dostarczają dużo śmiechu i są lubiane przez uczestników, jednak zdecydowanie najpopularniejsze są atrakcje związane z jedzeniem – dodaje Anna Tarczyńska.
Rzeczywiście, goście plenerowego spotkania zgodnie przyznają, że kulinarne widowiska są dla nich zdecydowanie najciekawsze.
 – Chociaż nie jadam pstrąga, co roku tutaj przyjeżdżam – mówi Justyna Ponicka. – To już nasza rodzinna tradycja, że od kilku lat przybywamy na to święto całą rodziną. Tym razem zainteresował nas zwłaszcza występ pani Gessler. Pokazuje ona swoje kulinarne możliwości w telewizji, więc fajnie będzie zobaczyć ją na żywo.
Magda Gessler, właścicielka kilkunastu restauracji, była zachwycona pięknem lokalnej przyrody oraz pstrągarnią.
– Te tereny ogromnie zaskoczyły mnie swoją urodą, to przepiękne miejsce – mówiła. – Jestem zakochana w pstrągu i cieszę się, że są w Polsce miejsca takie jak to, gdzie można nabyć i zjeść tą rybę – świeżą i pyszną.
Gwiazda spotkania wspólnie ze swoim kucharzem przyrządziła pstrąga na trzy sposoby. Jej ulubionym przepisem na tą rybę jest „pstrąg błękitny”, podawany w wywarze z pora, selera, octu i cebuli, zwieńczony sklarowanym masłem i pieczonymi migdałami. Drugim pomysłem był pstrąg faszerowany kaszą perłową, grzybami i cebulą, zapiekany w śmietanie. A jaki sposób ma Magda Gessler na „rybnych niejadków”? Według niej, nawet największy przeciwnik ryb powinien skusić się na pstrąga po baskijsku. Rybę smażymy na oliwie z oliwek, do tego dodajemy dużo smażonego czosnku, ostrą papryczkę i świeże pomidory. Całość zakwaszamy octem winnym i dodajemy pietruszkę. Ten przepis był trzecim przygotowanym przez restauratorkę specjalnie na XV Święto Pstrąga.
Jak podkreśla celebrytka, chętnie przyjęła zaproszenie organizatorów imprezy, ponieważ zależy jej na promowaniu polskiej, ekologicznej żywności.
 – Marzy mi się, aby Polacy nie kupowali masowo w hipermarketach i nie sugerowali się ilością, a zaczęli kupować to, co „małe, dobre, nasze” – podkreśla Gessler. Ulubione ryby znanej restauratorki to dorsz oraz oczywiście pstrąg.
– Ubóstwiam  pstrąga wędzonego z koglem-moglem i chrzanem – podsumowała.
Sobotnie atrakcje na występie Magdy Gessler się nie zakończyły, bowiem zaraz po niej na scenę wkroczył zespół Aleksander’s Ragtime Band z Warszawy. Pięcioosobowa formacja zainaugurowała IV Festiwal Jazzu Tradycyjnego. – My zawsze z niecierpliwością czekamy na takie festiwale, ponieważ niestety tego rodzaju muzyki specjalnie się nie lansuje – podkreślał Arkadiusz Nowak, członek zespołu. – Jest tylko kilka takich imprez w roku w Polsce, dlatego jesteśmy szczęśliwi, że ktoś jeszcze coś takiego organizuje.
Zespół  Aleksander’s Ragtime Band, grający jazz tradycyjny od 50 lat, zdecydowanie wyróżniał się stażem koncertowania. Po nim na scenie pojawili się tacy wykonawcy, jak: Dariusz Ziółek Quartet, Five O’clock Orchestra oraz Ola Kubicka Kwintet.
– Od kilku lat łączymy te dwie uroczystości, ponieważ tak jest ekonomiczniej, a poza tym uważamy, że pstrąg i jazz to świetnie połączenie – komentuje Urszula Ostrowska, koordynator działań kulturalnych SOKiS w Janowie.
 Około godziny 22 w Stajni Wiking w Złotym Potoku wystartowało wspólne muzykowanie, czyli Jam Session. Goście bawili się w rytm jazzu do białego rana.

A co organizatorzy przygotowali dla miłośników smaku i muzyki na dzisiaj? Oto program niedzielnej imprezy w Złotym Potoku:
niedziela, 7 sierpnia
6.00: Otwarte spinnigowe zawody wędkarskie (Staw Irydion w Złotym Potoku)
14.00: Konkurs na najlepszą nalewkę
15.00: Konkurs kulinarny: Pstrąg na kilkanaście sposobów (zorganizowany przez Hotel-Restaurację Kmicic)
16.00: Angelika Kiepura – półfinalistka programu Mam Talent

13.00: Siergiej Wowkotrub Gypsy Swing Qaurtet (Rynek w Złotym Potoku)
17.00: K. K. Blues Band
18.30: Siergiej Wowkotrub Gypsy Swing Qaurtet
20.00: Five O’clock Orchestra
21.30: Dyskoteka pod gwiazdami
22.30: Zakończenie imprezy.

Organizatorzy: Samorządowy Ośrodek Kultury i Sportu w Janowie oraz Urząd Gminy Janów. Patronat medialny nad imprezą objęła Gazeta Internetowa wCzestochowie.pl.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl