Plebiscyt zorganizowany przez Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego, przyciągnął zwolenników nie tylko wyjątkowego smaku, ale też umiejętnego warzenia trunku. Swoich sił spróbowało 24 piwowarów i piwowarek z całej Polski. Łącznie w dwóch kategoriach: Porter Bałtycki oraz Piwo Żytnie, nadesłano 31 propozycji.
W pierwszej z kategorii dla zwycięzcy przewidziano możliwość uwarzenia piwa, opartego na zwycięskiej recepturze. Najlepszy okazał się Szymon Kierszniowski z Zielonej Góry, którego piwo uwarzone we wrześniu, rozlewano podczas wczorajszej imprezy w browarze restauracyjnym „Czenstochovia”.
Po uroczystym odszpuntowaniu beczki, kilkudziesięciu smakoszy piwa, miało możliwość zdegustowania zwycięskiej receptury. Spotkanie upłynęło w atmosferze rozmów i śmiechu. Goście dyskutowali z piwowarami i piwowarkami oraz z członkami Bractwa Piwnego.
– My jako Towarzystwo Promocji Kultury Piwa, propagujemy niskoprocentowe alkohole, przy których można usiąść, porozmawiać i delektować się smakiem, a nie upijać. Nie chodzi nam o alkohol, ale o „wyższą wartość” tego wyjątkowego trunku – podkreślał Piotr Sitek.