W III Alei roi się od straganów z żywnością produkowaną naturalnie. Wybór mamy ogromny. Szeroką reprezentację mają piekarze.
– Oferujemy pieczywo kurpiowskie, na naturalnym zakwasie, bez dodatków – mówi Krzysztof Krawczyk. – Jedna z naszych specjalności jest chleb pieczony na liściu chrzanu, to stara tradycja Kurpiów. O, a ten chleb serwatkowy, dostał nawet nagrodę na Polagrze. Jest bardziej wilgotny niż normalny, dzięki czemu dłużej utrzymuje świeżość.
– Ja serwuję chleb też na zakwasie, ze smalcem i do tego ogóry – śmieje się Mariola Palusińska, do której ustawiają się kolejki, po grube pajdy z solidną porcją smalcu ze skwarkami.
Wiele jest też stoisk z wędlinami. Jedno nich kusi nie tylko apetycznie wyglądającymi pętami kiełbas, ale również przewrotnymi nazwami, jest więc: sucha Kaśka, Laska Podbipięty, Rokitowska, Jałowcowy dymek i inne.
– U nas wszystko jest naturalne, proponujemy wyroby z mięsa, a nie wodę – mówi Dariusz Lewdar, który przyjechał z Podlasia. – Takie kabanosy jak te np. wędzimy dwanaście dni na drzewie olchowym a na samym końcu na jałowcu- zdradza rąbek tajemnicy mężczyzna.
Na innych stoiskach widać piętrzące się sery, jeszcze gdzie indziej wystawione są słoiki z miodami. Dużym zainteresowaniem w sobotę cieszyły się pokazy warzenia piwa zorganizowane przez częstochowskie bractwo miłośników tego trunku. W Alejach kupić można nie tylko żywność, na stosikach oferowane są również preparaty ziołowe, odzież z włókien naturalnych, biżuteria i rękodzieło.
– Przychodzę tu co roku z córką – mówi pani Alina. – Bardzo nam się tu podoba, po pierwsze w centrum wreszcie coś się dzieje, po drugie można znaleźć tu naprawdę ciekawe i o oryginalne towary, znacznie odbiegające od tego co spotykamy w normalnych sklepach.
Zwieńczeniem atrakcji sobotnich był koncert klezmerski w wykonaniu zespołu Sholem. Dziś ciekawych punktów programu festiwalu, który przygotowała Częstochowska Organizacja Turystyczna pod patronatem gazety internetowej „wCzetochowie.pl”, także nie będzie brakować. Przez cały dzień na odwiedzających czekają liczne konkursy, degustacje i prezentacje. Punktem kulminacyjnym ma być zaplanowany na godz. 17.30 pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Jean Bos’a – polega ona na takim stosowaniu naturalnych składników, by otrzymywać niespotykane dla nich smaki, np. smak kawioru z buraków lub melona. Na godz. 20. zaplanowano koncert pt. „Miłość w Paryżu” w wykonaniu Doroty Lanton. Na wszystkie te atrakcje serdecznie zapraszamy.
50