Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Polsko-żydowskie spotkania w Lelowie
0 komentarze 65 views

Polsko-żydowskie spotkania w Lelowie

W Lelowie rozpoczyna się dziś (18 sierpnia) X Święto Ciulimu i Czulemtu. Organizowane jest co roku, by przy okazji przypomnieć o łączącej, żyjących przed laty w Lelowie historii Polaków i Żydów. To okazja m.in. do posłuchania klezmerskiej muzyki i skosztowania regionalnych i żydowskich potraw: ciulimu i czulentu.

Impreza ma już kilkuletnią tradycję. Pierwsze „Święto Ciulimu – Czulentu. Lelowskie Spotkanie Kultur” odbyło się w 2003 roku. Zgromadziło niewielką grupę osób, jednak kolejne imprezy przyciągały już setki gości z okolic Lelowa i nie tylko. Co roku święto podzielone jest na dwa bloki, sobota to dzień polski, niedziela – żydowski.

 

W ramach atrakcji przewidzianych na dziś – 18 lipca – (impreza rozpocznie się o godzinie 16) znalazły się m.in. występy zespołów z Gminnego Ośrodka Kultury w Lelowie, Zespołu Folklorystycznego Ziemi Lelowskiej, Zespołu Pieśni i Tańca „Żywczanie” i koncert Golec Orkiestra – o godzinie 20.

 

Niedzielne obchody rozpoczną się od zapalenia menory, później odbędą się m.in. warsztaty tańca żydowskiego, koncert laureatów III Dziecięcego i Młodzieżowego Konkursu Piosenki Żydowskiej, koncert klezmmerskiego zespołu Chmilnikers i zespołu ACOUSTIC ACROBATS, oraz koncert piosenek i pieśni żydowskich „Leopold Kozłowski i przyjaciele”.

 

Jednocześnie trwać będą imprezy towarzyszące: wystawa fotograficzna „Śladami cadyka Dawida Bidermana po chasydzkich drogach”, pokaz wyrobów rękodzieła artystycznego z możliwością zakupu. Będzie można spróbować także potrw regionalnych i żydowskich, m.in.: ciulimu, czulentu, raków, gęsich pipek, śliwowicy lelowskiej i gęsiego smalcu.

 

Czym są ciulim i czulent?

Ciulim to potrawa regionalna – rodzaj zapiekanki, przygotowanej z utartych ziemniaków, kości żeberek, boczku i przyprawy, która następnie jest pieczona w żeliwnym garnku, w piecu chlebowym przez całą noc, aż kości się rozpuszczą.

Czulent to potrawa żydowska, która bazuje na fasoli, kaszy, ziemniakach i gęsim tłuszczu. Z ciulimem łączy go sposób pieczenia.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl