Sztuka Carvingu, czyli dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami, pochodzi z krajów azjatyckich. Za jej kolebkę uważa się Tajlandię.
Pierwsze wzmianki o fantazyjnym wycinaniu warzyw i owoców pojawiły się w Chinach za czasów dynastii Tang. Za okres rozkwitu carvingu przyjmuje się czasy dynastii Song. W mniej więcej tym samym czasie (XIII – XIV w.) również w Tajlandii carving stał się sztuką, a to za sprawą corocznego święta Loy Krathong. Wtedy sztukmistrzyniami były kobiety pracujące na cesarskim dworze, które zaczęły wycinać przepiękne owocowe i warzywne. Obecnie w Tajlandii carving włączony jest w program zajęć szkolnych jako dziedzictwo narodowe wymagające propagowania i ochrony.
Mieszkańcy Częstochowy w niedzielne południe (17 czerwca) mogli zobaczyć na własne oczy, jak powstają przepiękne rzeźby w owocach i warzywach.