Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Carving w Alei Dobrego Smaku
0 komentarze 76 views

Carving w Alei Dobrego Smaku

Minąl kolejny, już trzeci dzień, częstochowskiej Alei Dobrego Smaku. Organizatorzy zapewnili nam wiele atrakcji. Dziś przed sceną przy "Sienkiewiczu", w namiotach pojawili się adepci dość egzotycznej sztuki zwanej Carvingiem, czyli artystycznego rzeźbienia w owocach oraz warzywach.

Sztuka Carvingu, czyli dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami, pochodzi z krajów azjatyckich. Za jej kolebkę uważa się Tajlandię.

Pierwsze wzmianki o fantazyjnym wycinaniu warzyw i owoców pojawiły się w Chinach za czasów dynastii Tang. Za okres rozkwitu carvingu przyjmuje się czasy dynastii Song. W mniej więcej tym samym czasie (XIII – XIV w.) również w Tajlandii carving stał się sztuką, a to za sprawą corocznego święta Loy Krathong. Wtedy sztukmistrzyniami były kobiety pracujące na cesarskim dworze, które zaczęły wycinać przepiękne owocowe i warzywne. Obecnie w Tajlandii carving włączony jest w program zajęć szkolnych jako dziedzictwo narodowe wymagające propagowania i ochrony.

 

Mieszkańcy Częstochowy w niedzielne południe (17 czerwca) mogli zobaczyć na własne oczy, jak powstają przepiękne rzeźby w owocach i warzywach.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl