W programie m.in. konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, pokazy kulinarne z degustacją Remigiusza Rączki, Szymona Szlendaka, Pawła Antasa oraz jarmark produktów regionalnych. Dla mieszkańców Częstochowy gotować będą również grupy kulinarne z Pforzheim i Lourdes.
Podczas trzech dni festiwalowych, od 19 do 21 czerwca, na środkowym pasażu III Alei Najświętszej Maryi Panny swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski. Na stoiskach będzie można nie tylko kupić produkty, ale także uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców.
W sobotę i niedzielę na scenie usytuowane na placu Biegańskiego odbędą się również występy artystyczne. Zaplanowano też Tina Turner Show w wykonaniu zespołu Midnight Band.
Program imprezy
19-21.06 (plac Biegańskiego)
– stoiska restauratorów i sponsorów
20.06 (sobota)
godz. 11-16 „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – konkurs na najlepszy regionalny i lokalny
produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną organizowany przez Polską
Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
godz. 13.30 pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu grupy kulinarnej z miasta Pforzheim
godz. 14.30 pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu grupy kulinarnej z miasta Lourdes
godz. 15.30 wręczenie nagród w konkursie „Na najładniejszą kawiarenkę letnią 2015”
godz. 16 wręczenie nagród w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
godz. 16.30 z Taurusem po zdrowie
godz. 17 Częstochowski Konkurs Piw Domowych
godz. 18.30 pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Remigiusza Rączki
godz. 19.30 występ solistów Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hedyny
21.06 (niedziela)
godz. 13 koncert Zespołu Folklorystycznego Ziemi Lelowskiej
godz. 14 pokaz kulinarny w wykonaniu mistrza kuchni Pawła Antasa
godz. 15 pokaz kulinarny w wykonaniu Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie – „Jedz i warzywa – to na zdrowie dobrze wpływa”
godz. 16 pokaz kulinarny w wykonaniu Szymona Szlendaka – kucharza Restauracji Platter by Karol Okrasa, sekretarza Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy
godz. 17 pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Charlesa Daigneault
godz. 19 Tina Turner Show w wykonaniu zespołu Midnight Band
Źródło: własne