Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Twaróg krzepicki na Liście Produktów Tradycyjnych
0 komentarze 75 views

Twaróg krzepicki na Liście Produktów Tradycyjnych

Województwo śląskie znalazło się w czołówce listy regionów, pod względem liczby zarejestrowanych produktów tradycyjnych, podawanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród nich sporą grupę stanowią produkty z obszaru częstochowskiego. Kilkanaście dni temu na listę trafił kolejny produkt: twaróg krzepicki, wytwarzany z mleka pozyskiwanego od dostawców z terenu Jury Krakowsko-Częstochowskiej.

Twaróg krzepicki na Listę Produktów Tradycyjnych trafił 27 lipca. Jego produkcja rozpoczęła się w 1938 r. po wybudowaniu nowego zakładu mleczarskiego w Krzepicach. Do tej pory większa część produkcji odbywa się ręcznie bez użycia urządzeń mechanicznych. Nie bez znaczenia jest fakt, że twaróg wytwarzany jest z mleka pozyskiwanego od dostawców z obszaru Jury Krakowsko-Częstochowskiej, z terenów czystych ekologicznie.

 

Twaróg krzepicki jest 125. produktem na Liście Produktów Tradycyjnych województwa śląskiego. Wśród produktów z naszego regionu są na niej m.in.: masło krzepickie, szczekocińska kiełbasa siekana na słomie pieczona, kaszanka pieczona szczekocińska, złotopotocki karp smażony, złotopotocki pstrąg z rusztu, chleb tatarczuch (produkowany w Żarkach), miód z nektaru kwiatów jurajskich z Janowa, jurajski żur na grzybach, kapusta z grochem po częstochowsku, ciulim lelowski i makaron z Rudnik.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl