Twaróg krzepicki na Listę Produktów Tradycyjnych trafił 27 lipca. Jego produkcja rozpoczęła się w 1938 r. po wybudowaniu nowego zakładu mleczarskiego w Krzepicach. Do tej pory większa część produkcji odbywa się ręcznie bez użycia urządzeń mechanicznych. Nie bez znaczenia jest fakt, że twaróg wytwarzany jest z mleka pozyskiwanego od dostawców z obszaru Jury Krakowsko-Częstochowskiej, z terenów czystych ekologicznie.
Twaróg krzepicki jest 125. produktem na Liście Produktów Tradycyjnych województwa śląskiego. Wśród produktów z naszego regionu są na niej m.in.: masło krzepickie, szczekocińska kiełbasa siekana na słomie pieczona, kaszanka pieczona szczekocińska, złotopotocki karp smażony, złotopotocki pstrąg z rusztu, chleb tatarczuch (produkowany w Żarkach), miód z nektaru kwiatów jurajskich z Janowa, jurajski żur na grzybach, kapusta z grochem po częstochowsku, ciulim lelowski i makaron z Rudnik.