Buraki, oprócz tego, że pięknie komponują się na talerzu, są również bogatym źródłem kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, czy sodu. Ponadto zawarte w nich barwniki wspomagają układ krwionośny. Największą wartość mają surowe buraki, jeśli jednak chcemy je ugotować, najlepiej zrobić to na parze.
Sałatka to idealna propozycja na lunch, czy podwieczorek, sprawdzi się również jako dodatek do obiadu.
Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi
Składniki na 1 porcję:
30 g rukoli (duża garść)
100 g buraka (1/2 dużego buraka)
10 g orzechów włoskich (2-3 sztuki)
30 g sera feta
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 200 kcal
B: 8 g T: 14,5 g W: 12 g
Buraka obrać, pokroić w plastry, podgotować na parze. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem, następnie ostudzić, pokroić w paseczki. Sałatę wrzucić do miski, dodać pokrojony w kostkę ser, orzechy oraz pokrojonego buraka. Całość polać oliwą z oliwek.
Więcej przepisów i zdjęć znajdziecie na blogu