Strona główna Zdrowie Przepis na sałatkę z burakiem i orzechami włoskimi

Istnieją pewne połączenia smakowe, które uznać można za klasyczne i bez obaw stosować je przygotowywanych potrawach. Jednym z nich jest bez wątpienia połączenie rukoli, fety, blanszowanego buraka i orzechów włoskich, w formie eleganckiej i kolorowej sałatki

Buraki, oprócz tego, że pięknie komponują się na talerzu, są również bogatym źródłem kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, czy sodu. Ponadto zawarte w nich barwniki wspomagają układ krwionośny. Największą wartość mają surowe buraki, jeśli jednak chcemy je ugotować, najlepiej zrobić to na parze.

Sałatka to idealna propozycja na lunch, czy podwieczorek, sprawdzi się również jako dodatek do obiadu.

Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi


Składniki na 1 porcję:

30 g rukoli (duża garść)
100 g buraka (1/2 dużego buraka)
10 g orzechów włoskich (2-3 sztuki)
30 g sera feta
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 200 kcal
B: 8 g T: 14,5 g W: 12 g

Buraka obrać, pokroić w plastry, podgotować na parze. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem, następnie ostudzić, pokroić w paseczki. Sałatę wrzucić do miski, dodać pokrojony w kostkę ser, orzechy oraz pokrojonego buraka. Całość polać oliwą z oliwek.

Więcej przepisów i zdjęć znajdziecie na blogu 

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl