Pierwsze pączki pojawiły się w średniowieczu, ale w niczym nie przypominały tych, które jemy obecnie. Zrobione były z chlebowego ciasta, smażono je na smalcu i nadziewano słoniną. Podawano z tłustym mięsiwem i suto zakrapiano wódką. Pączki podobne do dzisiejszych pojawiły się w XVI wieku w Holandii. Kulki smażone w głębokim oleju nazywano tam ”olykoek” (olejowe ciasto). Początkowo były twarde i obficie wypełnione marmoladą. Z czasem doszły do kształtów, które znamy.
Prosty przepis na pączki
Składniki: 2 szklanki mąki (350 g), 1/4 szklanki cukru (60 g), 20 g świeżych drożdży, 1/5 kostki Kasi (50 g), 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżka spirytusu, twarda marmolada, 1 litr oleju do smażenia.
Przygotowanie: Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Kasię rozpuść i przestudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj utarte z cukrem jajka, drożdże i rozpuszczoną Kasię. Wszystko wymieszaj ręką lub mieszadłami miksera. Wymieszane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podrosło. Ciasto jeszcze raz zagnieć, Zrób z niego wałek i pokrój na równe kawałki. Z każdego zrób placuszek, nałóż trochę marmolady i sklej w kuleczkę. Olej rozgrzej. Do gorącego wrzucaj partiami pączki i smaż odwracając co jakiś czas na drugą stronę by równo się usmażyły.
Źródło: własne