Do takich z całą pewnością zaliczyć można te pieczone z kaszy jaglanej – królowej wśród kasz pod względem ilości możliwych zastosowań. To jedna z najzdrowszych i ciągle jeszcze mało docenianych kasz – wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B, witaminy E, a także żelaza i miedzi. Ponadto zawiera krzemionkę, która pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. Poprawia także pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Istotną kwestią jest również to, że kasza jaglana nie zawiera glutenu i ma działanie zasadotwórcze. Idealnie sprawdzi się zarówno w wytrawnej, jak i słodkiej odsłonie, jako składnik ciast, deserów, czy dodatek do obiadu. W połączeniu z orzechami i korzenną przyprawą może stanowić ciekawą – i na pewno zdrowszą – alternatywę dla klasycznych świątecznych wypieków.
Korzenne ciasto jaglane z karobem
Składniki:
200 g nieugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka
150 g banana (1 sztuka)
150 g miodu
50 g rodzynek
50 g gorzkiej czekolady
100 g orzechów włoskich
4 łyżeczki karobu (można zastąpić kakao)
4 łyżeczki przyprawy do piernika
Kaszę jaglaną ugotować z odrobiną soli, przestudzić. Dodać jajka, miód, banana, karob i przyprawę do piernika, całość dokładnie zblendować. Dodać rodzynki, pokruszoną czekoladę, orzechy włoskie, wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej foremki, piec przez 1 godzinę 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartość energetyczna 1 porcji: ok. 212 kcal
(z podanych składników wychodzi 12 porcji)
B: 5 g T: 8 g W: 32 g
Więcej przepisów i zdjęć znajdziecie na blogu: http://zdrowonajedzona.blogspot.com