Zawartość składników odżywczych w bulwach batata jest aż o 50% wyższa niż w zwykłych ziemniakach. Nie bez znaczenia jest również ich specyficzny, słodkawy smak, dominujący w potrawach przyrządzanych z tej rośliny. Batat jest dość uniwersalny – idealnie sprawdzi się zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej, jako składnik sałatki, dodatek do obiadu, czy ciasta. Dzisiejszy przepis – jaglane muffiny ze szpinakiem, łososiem i pastą z suszonych pomidorów to propozycja niecodziennej przystawki lub dodatek do czerwonego barszczu jako alternatywa dla klasycznych pasztecików. Najlepiej smakują na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika.
Jaglane muffiny z batatów ze szpinakiem, łososiem i pastą z suszonych pomidorów
Składniki na ok. 12 sztuk
400 g batata
200 g mąki jaglanej
3 jajka
100 g jogurtu greckiego
100 g wędzonego łososia
100 g pasty z suszonych pomidorów
1 cebula
szpinak
czosnek
ostra papryka
pieprz
sól ziołowa
wartość energetyczna 1 muffiny: ok. 146 kcal
B: 6 g T: 5,6 g W: 17,6 g
Bataty obrać, pokroić w plastry, ugotować na parze, ostudzić. Dodać mąkę jaglaną, jajka oraz jogurt grecki, zblendować na gładkie ciasto. Cebulę drobno pokroić, zeszklić, dodać szpinak, czosnek, przełożyć do ciasta. Łososia drobno pokroić, razem z pastą (lub drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami) dodać do ciasta, przyprawić, dokładnie wymieszać. Przekładać do natłuszczonej formy na muffiny, piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.
Więcej zdjęć oraz przepisów znajdziecie na blogu.