Badania wykazały, że występujący powszechnie (nie tylko w słodyczach, ale też m.in. jogurtach, ketchupach, czy nawet pieczywie) syrop glukozowo – fruktozowy stanowi jedną z przyczyn epidemii otyłości, ale także innych poważnych chorób. Styczeń to dla wielu osób czas realizacji noworocznych postanowień, wśród których często pojawia się cel – ograniczenie lub całkowita rezygnacja ze słodyczy. Niestety nasze dobre zamiary często kończą się fiaskiem, a w efekcie odrzucenia cukru na jakiś czas, nasz organizm (i psychika) domaga się go na tyle, że nadrabiamy bezcukrowy czas z nawiązką. A co gdyby nie rezygnować zupełnie ze słodyczy, ale zamienić je na ich zdrowsze odpowiedniki?
Składniki na 8 porcji:
2 puszki fasoli czerwonej
200 g banana
3 jajka
40 g kakao
50 g gorzkiej czekolady
30 g miodu
3 łyżeczki stewii
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
80 g odżywki białkowej (można pominąć)
Wartość energetyczna 1 porcji: ok. 207 kcal
B: 17,5 g T: 6 g W: 17 g
Fasolę dokładnie opłukać na sitku, przełożyć do miski. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać razem z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie zblendować na gładką masę, przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35-40 minut. Ciasto powinno sprawiać wrażenie lekko niedopieczonego – jak w klasycznym brownie.
Więcej przepisów oraz zdjęć znajdziecie na blogu