Strona główna Miasto Podążaj kulinarnym szlakiem w Częstochowie. Ruszył Festiwal Smaku
0 komentarze 86 views

Podążaj kulinarnym szlakiem w Częstochowie. Ruszył Festiwal Smaku

W Częstochowie ruszyła w poniedziałek, 25 stycznia pierwsza edycja Festiwalu Smaku, którego celem jest odkrywanie nowych smaków i odwiedzanie najlepszych lokali w mieście.

W konkursie, który potrwa do 29 stycznia, bierze udział 27 częstochowskich restauracji oraz kawiarni. W tym czasie będą one serwować swoim klientom specjalnie przygotowane na tę okazję potrawy. Dla restauratorów jest to świetna okazja, aby zaskoczyć swoją kreatywnością oraz doświadczeniem.

Każdej edycji towarzyszyć będzie motyw przewodni. Tym razem można spróbować potraw nawiązujących do hasła „Dziadek Mróz”. Organizatorzy przygotowali również sporo nagród. Każdy uczestnik odwiedzający restauracje i kawiarnie będzie nagradzany punktami za swoją internetową aktywność, udostępnianie zdjęć, meldowanie się w restauracjach i komentowanie. Im więcej punktów tym większe szanse na nagrody.

Ceny potraw będą niezmienne dla wszystkich lokali uczestniczących w tym wydarzeniu i kształtują się następujące: restauracje – 5 zł przystawka, 12 zł danie główne, 15 zł cały zestaw; kawiarnie – 5 zł napój, 7 zł deser, 10 zł zestaw.

Festiwalowe menu

Restauracja Astoria: przystawka – krem z gruszki i pietruszki (z karmelizowaną gruszką i chilli); danie główne – pierś z kaczki na karmelizowanych buraczkach z ziemniaczkami, sosem pomarańczowym, anyżem

Restauracja Benedykt: przystawka – tatar z polędwicy wołowej; danie główne – zrazy wołowe z sosem z borowików, podawane z kaszą gryczaną oraz surówką z czerwonej kapusty.

A.Blikle: przystawka napój – kawa czarna, deser: jabłecznik

Cafe del Corso: napój – cappuccino 100 proc. arabiki; deser – lody własnej produkcji z oliwą i karmelizowanymi pestkami dyni

Cafe Skrzynka: napój – herbata z pomarańczą i rozmarynem; deser: tarta z jabłkami pod bezą

Resto&Cafe29: przystawka – tartinki na ciepło (pieczywo grillowane z kozim serem, mango, winogronem, orzechem; pieczywo grillowane z sałatą, szynką dojrzewającą, pomidorem koktajlowym, suszonymi pomidorami; ieczywo grillowane, łososiem wędzony, kaparem, oliwką czarną); danie główne – naleśniki z kurczakiem i kurkami.

Czekoladowa Nuta: – przystawka – ravioli z ogonów wołowych, podgrzybek, consome grzybowe, mikrozioła; danie główne – pierś kacza sous-vide, marmolada z czerwonej kapusty, domowe kopytka, puree z wędzonej śliwki, kompresowana gruszka; deser – beza z mascarpone, granita malinowa, świeże owoce, kwiaty jadalne; napój – gorąca czekolada z kryształkami soli

Drzazga: przystawka – grillowana cukinia na rukoli w sosie z sera pleśniowego i słonecznika; danie główne – grillowana polędwiczka podawana na placku ziemniaczanym w towarzystwie borowików

Restauracja Ecru: przystawka – tatar z wołowiny z jajkiem przepiórczym, kurkami, musztardą francuską oraz rukolą; danie główne – łosoś z sosem beurre Blanc, groszkiem cukrowym oraz pianą cytrynową

Restauracja Glamour: przystawka – delikatny mus z buraka, podawany z chrupiącym snackiem z boczku, danie główne – termina z łososiem z fetą i szpinakiem, podawana z ryżem na sosie miodowo- miętowym

Gospoda Rybna: przystawka – matias holenderski; danie główne – filet z pstrąga na porach

Gourmet del Corso: przystawka – sałatka nicejska, salsa verde, piana wasabi, sorbet z limonki; danie główne – dorsz atlantycki, komosa ryżowa z sepią, śnieg habanero; deser – tiramisu, ziemia jadalna, sople; napój – kawa corrado.

Hotel Ibis: przystawka – zupa pomidorowo-kalafiorowa; danie główne – burger

Zajazd Jurajski: przystawka – bruschetta grillowana na rucoli muśnięta zielonym pesto, salsą pomidorowo – bazyliową, nakryta pieczarką szpinakowo – serową i chipsem z boczku; danie główne: skrzydełka faszerowane musem drobiowo-warzywnym podane z sosem śliwkowym, risotto z kaszy bulgur z vermicelli,  surówka z marnowanego patisona i ogórka kiszonego

Lunchownia: przystawka – krem z pieczonego pora z płatkami migdałowymi oraz chipsem z jarmużu i marchewki ze świeżą miętą; danie główne: grillowane krewetki z chilli i natką pietruszki na chrupiącej sałacie z kaki, truskawkami i sosem pomarańczowo – miętowym podawane z grzanką z pesto pietruszkowym

Mr. Boston: przystawka – sałatka szopska – danie kuchni bułgarskiej; danie główne: musaka – danie kuchni bułgarskiej

Browar Czenstochovia: przystawka – wędzony filet z kaczki marynowany w goździkach i pomarańczy, chutney z papryki i zielonego pieprzu, chleb piwny; danie główne – polędwiczka wieprzowa, grillowana gruszka, puree z buraków, sos z piwa zimowego i czekolady

Pecorino: przystawka – panzerotli (mini calzone z boczkiem, kurkami i serem wędzonym na kiełkach słonecznika); danie główne:filet faszerowany chorizo i papryczką chilli w sosie z suszonego pomidora z gnocchi i salsą pomidorową

Klubokawiarnia Pestka: deser – tarta krucha z czekoladą i kremem mascarpone z malinami; napój – kakao z cynamonem i pomarańczą, przystawka – zupa-krem z soczewicy z grissini; danie główne – wegańskie bakłażany faszerowane

Restauracja Sarmacja: przystawka – rydze otulone śmietanową pierzynką podane z grzanką; danie główne – sakiewki z gęsiną z sosem demi-glace w towarzystwie roszpunki i z owocem granatu

Hotel Scout: przystawka – zimowy tatar wołowy; danie główne – strogonow w bieli podany z kostkami lodu

Restauracja Sjesta: przystawka – zapiekane pierogi z suszonymi pomidorami i ricottą; danie główne – kotlet de volaille z mozzarellą i szpinakiem na puree ziemniaczanym

Smaki Świata: napój – zimowa kawa z miodem i cynamonem, na bazie kawy pomarańczowej; deser – lody pieczone w towarzystwie musu czekoladowego

Sphinx: przystawka: hummus jamil- tradycyjny hummus przygotowany według oryginalnej libańskiej receptury podawany ze świeżo wypiekaną bułką pitą; danie główne – polędwiczki z sałatką tabbouleh – paski delikatnej polędwiczki wieprzowej, orientalnie przyprawione z dodatkiem sosu jogurtowo – miętowego i oryginalnej sałatki tabbouleh

Sztuczka: przystawka – żurek zakwaszany na miejscu/boczek z próżni, shimeji, jajko konfitowane, czarny czosnek; danie główne: łosoś z solanki Jack Daniels, chrust chlebowy, brioche, gruszka na 3 sposoby (kompresowana, emulsja, popiół), palone masło

Restauracja Topollino (rezerwacja tylko telefoniczna) przystawka – bruschetta z carpaccio; danie główne –  filet z kurczaka, podany z kaszą kuskus i warzywami grilowanymi

Złoty Garniec: przystawka – tatar ze śledzia; danie główne – polędwiczka wieprzowa z buraczanymi kluseczkami, puree z zielonego groszku i marchewką glazurowaną.

Źródło: Festiwal Smaku

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl