Kuchnia gruzińska w Polsce zyskuje coraz większą popularność i ma już grono wielu miłośników. Jest jedyna w swoim rodzaju. Rządzą w niej dania proste oraz bardzo sycące. Piekarnia Tbilisi istnieje w Częstochowie już blisko rok. W większości pracują tutaj Gruzini, którzy odpowiadają za niesamowity smak przygotowywanych dań i wypieków. To co dla przeciętnego Gruzina jest codziennością można spróbować właśnie w Tbilisi. Jednym z nich są tradycyjne pierożki chinkali (z bulionem w środku) o kilku smakach m.in. wieprzowina, baranina, kurczak, ser czy pieczarki. Chinkali je się w specyficzny sposób trzymając do góry nogami za ogonek i najpierw wysysając bulion z śródka, później zjadamy farsz. Trzeba pamiętać, że ogonek w chinkali jest zawsze surowy i go nie zjadamy!
– Kładziemy bardzo duży nacisk na jakość i na to żeby wszystkie dania i wypieki były identyczne jak w Gruzji. Dlatego też większość naszych pracowników to Gruzini, którzy zostali sprowadzeni specjalnie do Polski tak żeby jak najlepiej odwzorować nasze smaki – powiedział właściciel piekarni Otari Rekhviashvili.
W lokalu postawiony został typowy gruziński piec „Tone” w którym wypiekane są między innymi chleby szoti z różnymi nadzieniami (wieprzowiną, serem i czosnkiem, boczkiem i zieloną cebulką). Kolejne z gruzińskich przysmaków to chaczapuri Adżaruli z serem i jajkiem (pierwsze kęsy jemy urywając róg ciasta i maczając je w ciepłym żółtku.), chaczapuri Megruli, chaczapuri Imeruli, chaczapuri Kubdari. Bez wątpienia jednym z głównych powodów zamiłowania polaków do kuchni gruzińskiej jest to, że większość dań jest bardzo syta, jest bardzo dużo mięsa, ma ono niepowtarzalny smak oraz mają w sobie sporo niezwykle smacznego żółtego sera.
– Czas pandemii jest dla nas bardzo ciężki. Funkcjonujemy serwując nasze dania i wypieki na wynos. Można zamówić telefoniczne i przyjść odebrać gorące, świeżo upieczone o wybranej godzinie lub zamówić z dowozem do domy na terenie Częstochowy i okoli. Mamy też oczywiście dostępne produkty na wystawce. Pierożki chinkali przygotowujemy na miejscu, później są one mrożone w opakowaniu po 8 sztuk. Można je zabrać ze sobą i ugotować u siebie w domu – dodał Otari Rekhviashvili.
Co warte podkreślenia dania kuchni gruzińskiej są w bardzo przystępnych cenach. Pełne menu Tbilisi Smak Gruzji dostępne na stronie internetowej www.tbilisi-smak-gruzji.pl oraz na Facebook.com/tbilisismakgruzji.
Piekarnia Tibilisi czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 9-20, natomiast w niedzielę w godz. 10-19 (tel. 503 877 570).
Źródło: materiały prasowe