Jako, że tradycje warto pielęgnować, pierwszą ze świątecznych propozycji kulinarnych jest właśnie makowy deser, do którego inspirację stanowiła oczywiście kutia – wigilijna potrawa kuchni kresowej. Klasyczną pszenicę zastąpiła jednak kasza jaglana, dzięki której masa staje się bardziej plastyczna. Nie jest to z całą pewnością deser niskokaloryczny, głównie za sprawą bakalii, ale jak wiadomo święta rządzą się swoimi prawami, a pojęcia takie jak dieta czy kalorie, odchodzą na moment w zapomnienie. Zamiast jednak objadać się kupnymi słodkościami, warto poświęcić chwilę czasu by przyrządzić własną, zdrowszą ich wersję. Smacznego!
Jaglany deser makowy z bakaliami
Składniki na 5 porcji:
70 g niebieskiego maku
200 g kaszy jaglanej
100 g orzechów włoskich
80 g skórki pomarańczowej
50 g suszonej żurawiny
100 g mleka kokosowego
70 g miodu
10 g stewii (można pominąć dodając więcej miodu)
10 g agar agar (można pominąć lub zastąpić żelatyną)
Mak przepłukać na sitku, wrzucić do garnka, zalać wodą, gotować przez 35-40 minut. Następnie ostudzić, po czym zmielić dwukrotnie. Kaszę jaglaną ugotować ze szczyptą soli, dodać miód, mleko kokosowe, wymieszać z przemielonym makiem. Dodać bakalie – żurawinę, skórkę pomarańczową oraz orzechy, całość dokładnie wymieszać. Na koniec dosłodzić stewią, dodać agar agar, ponownie wymieszać. Przygotowaną masę przekładać do wyłożonych folią filiżanek bądź miseczek, schładzać przez noc w lodówce. Przed podaniem wyłożyć na talerzyk.
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 510 kcal
B: 11g T: 23g W: 65 g
Więcej przepisów i zdjęć znajdziecie na blogu: http://zdrowonajedzona.blogspot.com
Zapraszam również wszystkich chętnych do udziału w konkursie na zdrowe śniadanie w świątecznym klimacie, wszystkie informacje znajdziecie pod adresem: http://zdrowonajedzona.blogspot.com/2014/12/swiateczny-konkurs-sniadaniowy.html