Odżywianie a efektywność
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wskazuje jednogłośnie, że istnieje zależność, jaka występuje między odżywianiem w pracy a efektywnością pracownika. Nasze ciało, dzięki dostarczonym produktem najwyżej jakości, bogatym w niezbędne składniki odżywcze, zyskuje możliwość wydajnej i efektywnej pracy, jak również szybkiej regeneracji. Rezygnacja z regularnych i wartościowych posiłków w czasie pracy, zmniejsza wydolność organizmu, a co za tym idzie – spada ilość wykonywanych przez pracownika zleceń, a także ich jakość. Posiłki spożywane w pracy mogą podnieść efektywność pracowników nawet o 25%, jak podają badania przeprowadzone przez HERO (Health Enhancement Research Organization).Co mówią specjaliści?
O efektywności pracownika decyduje szereg czynników, które nie są pozornie zależne od pracodawców. Chodzi tutaj głównie o sposób odżywiania, jaki towarzyszy pracownikom na co dzień, bo to właśnie on wpływa bezpośrednio na efektywność, którą wykazują się w pracy. Dietetycy podkreślają, że w czasie 8 godzin pracy powinno się spożywać co najmniej dwa posiłki, bogate w pełnowartościowe składniki. Niezwykle ważne jest, aby chociaż jeden z nich był daniem podanym na ciepło, co wpływa na zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, a także większe poczucie nasycenia. Posiłki w pracy powinny stanowić źródło złożonych węglowodanów, białka jak również nie może zabraknąć warzyw bądź owoców. Oprócz wartościowych posiłków niezwykle ważne jest również prawidłowe nawodnienie, bo niewiele osób wie o tym, że utrata wody, oscylująca wokół 2%, powoduje obniżenie efektywności pracownika o 20%, i skutkuje m.in. zaburzeniem koncentracji, a także pogorszeniem samopoczucia, dlatego też oprócz zdrowych posiłków musimy pamiętać o wypijaniu 1,5- 2 litrów płynów każdego dnia.Niepokojące wyniki
Badanie ,,Praca Moc Energia w polskich firmach” zobrazowało fakt, że dla większości pracowników i pracodawców sposób odżywiania w pracy nie stanowi priorytetu, a styl życia reprezentowany przez ankietowanych nie należy do najzdrowszych. Badanie to zostało przeprowadzone przez Human Power wśród pracowników dużych firm w Polsce. Liczba osób, która wzięła udział w badaniu, wynosi 1149. Badania pokazały, że 37,1% pracowników nie spożywa żadnego posiłku w pierwszej godzinie po przebudzeniu. Nie dostarczamy organizmowi dostatecznej ilości warzyw i owoców, bo niemal 52% przyznaje, że w ich posiłku nie ma tych produktów. Aż 47,6% nie sięga po produkty pełnoziarniste. 34,3% przyznaje, że w ciągu tygodnia korzysta z posiłków typu fast-food. Jak sami widzimy, wyniki nie są zadowalające, a nasze nawyki żywieniowe wymagają zmiany.
Szansa na lepsze – catering na dowóz
Jak pokazały wyżej opisane badania, wielu pracowników jednak ma spory problem z organizowaniem zdrowych posiłków. Może to wynikać z wielu czynników, np. braku świadomości bądź technicznych ograniczeń. Często też pracownicy nie mają dostatecznej ilości czasu, aby przygotować w domu wartościowy posiłek. Są również miejsca pracy, gdzie znajdują się stołówki, ale zwykle działają one jedynie w określonych godzinach. Funkcjonowanie stołówki z zatrudnionymi kucharzami nie jest jednak popularnym i opłacalnym rozwiązaniem. Dodatkowo, każdy pracownik ma wyrobione własne nawyki i preferuje inny styl żywienia, dlatego też w miejscu pracy nie ma warunków na przygotowanie zróżnicowanych posiłków dla wszystkich pracowników. Jak zaradzić takim niedogodnościom? W ostatnich latach wiele przedsiębiorstw, decydujących się na zapewnienie pracownikom posiłków, korzysta z cateringu.
SmartLunch – nowa odsłona cateringu
Inteligentny SmartLunch to coś więcej niż zwykły catering, przekonaj się sam. Aby w pełni udoskonalić proces zamawiania i dostarczania posiłków do miejsc pracy, powstał zoptymalizowany system, opierający się na intuicyjnej i prostej aplikacji, umożliwiającej pracownikom wybranie posiłku z niezwykle bogatego menu, dostępnego u lokalnych restauratorów, którzy współpracują ze SmartLunch. Wybrany przez pracownika posiłek zostaje dostarczony w umówionym miejscu i o czasie . Dzięki opakowaniom utrzymującym ciepło, otrzymujemy wartościowe, zdrowe i smaczne jedzenie. Zamówienia można składać niezależnie od pory dnia, dzięki czemu pracownicy zmianowi również będą mogli skorzystać z takiego udogodnienia. Proces zamówienia nie wymaga zbędnego angażowania innych osób czy wykonywania telefonów. W ciągu kilku minut pracownik zamawia pyszny posiłek, zapewniający energię do pracy. Poprzez inteligentny system rozliczeń, oszczędność czasu odczuje również dział księgowości, wykonując jeden przelew za cały miesiąc posiłków dla firmy.
Pyszny obiad osiągalny w kilka minut
Dzięki cateringowi SmartLunch, poprzez uwzględnienie potrzeb pracowników, pracodawcy mogą zmobilizować zespół do efektywniejszej pracy. Pracownicy już nie muszą korzystać z vendingowych maszyn, oferujących często niezdrowe przekąski i słodkie napoje. SmartLunch to doskonały sposób na zamawianie posiłków z różnych restauracji jednocześnie zapewniając sobie urozmaicone potrawy. W ofercie możemy znaleźć nie tylko kanapki, zupy, sałatki czy przekąski, ale także gotowe zestawy na śniadanie, kolację i pyszne domowe obiady. Posiłki dostosowywane są również dla osób będących na diecie np. wegańskiej czy wegetariańskiej. Dzięki współpracy z najlepszymi lokalnymi restauratorami pracownicy otrzymują wysokiej jakości posiłek, przygotowany ze świeżych, wyselekcjonowanych produktów. Poprzez zastosowanie ekologicznych, jednorazowych opakowań utrzymujących ciepło, posiłek jest estetycznie i higienicznie dostarczony. Każde z opakowań jest podpisane, dlatego też pracownicy mogą szybko i sprawnie odnaleźć swój obiad. Jeśli pracownik nie może korzystać z aplikacji na smartfonie, w miejscu pracy można zainstalować SmartBox (rodzaj kiosku interaktywnego), za pomocą którego pracownicy mogą składać zamówienia.
Z korzyścią dla każdego
Biorąc pod uwagę zwiększenie efektywności pracy, jakie wiążą się ze z odżywianiem pracowników, korzystanie z aplikacji SmartLunch jest doskonałym rozwiązaniem dla firm. Możliwości tej platformy są większe niż tradycyjnego cateringu. Pracodawca niewielkim wysiłkiem może zwiększyć wydajność swoich pracowników, którzy otrzymując ciepły posiłek są gotowi do podejmowania wyzwań w swojej pracy. Warto zwrócić uwagę na to, że zwiększa się również świadomość pracowników w firmie, którzy zaczynają zauważać jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywa prawidłowe odżywianie.
Posiłek w pracy jest jednak bardzo istotny. Jak pokazały badania – nie należy lekceważyć jakości spożywanych posiłków, gdyż nasza efektywność ulega obniżeniu. Ciepły posiłek w pracy przyczynia się nie tylko do poprawy naszej wydajności, ale również do podniesienia komfortu naszego życia.
Źródło: Artykuł sponsorowany