Strona główna Miasto Kucharze gotowali dla Julii Janik (zdjęcia)

Częstochowska Grupa Kulinarna gotowała w piątek, 24 stycznia w hotelu Mercure dla chorej na raka Julii Janik.

Pokaz kulinarny, carvingu, a także licytacje zorganizowano po to, aby zebrać jak najwięcej pieniędzy na kosztowne leczenie i rehabilitację Julii. Kilka miesięcy temu 14-latka dowiedziała się, że cierpi na niezwykle rzadki nowotwór złośliwy tkanek miękkich i kości umiejscowiony w prawej nodze.

Dla Julii gotowali Andrzej Szuszkiewicz, szef kuchni hotelu Mercure, Bartosz Musiał, uczestnik konkursów kulinarnych, Amin Fakhari, szef kuchni orientalnej, Paweł Antas, prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Jarosław Antas, mistrz kuchni śląskiej, uczestnik mistrzostw Polski w carvingu.

Każdy z kucharzy ugotował swoje najlepsze danie, które poszło pod młotek.  W imprezie charytatywnej wzięło udział 130 osób, rodzina Julii, znajomi orz osoby prywatne. Chorej na raka 14-latce można było także pomóc, kupując losy. Na imprezie zagrał Jarosław Woszczyna, częstochowski muzyk-instrumentalista.

– Nadal mam bardzo wiele planów i marzeń. Ale chyba największym z nich jest powrót do zdrowia, do swojego życia, które prowadziłam przed chorobą – mówi Julia, która jest po operacji i przebywa obecnie z rodzicami w klinice w Stuttgarcie.

Redakcja wczestochowie.pl życzy Julii szybkiego powrotu do zdrowia.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl