Strona główna Archiwum 2011 - 2013 Które jajo smaczniejsze?

Jajka, to najważniejsza potrawa na wielkanocnym stole. Warto pamiętać, że smak i jakość jajka zależna jest od sposobu chowu kur.

O tym w jakich warunkach żyją kury, które zniosły jajka, które chcemy właśnie kupić mówi nam pierwsza cyfra z kodu nabitego na jajkach. To cyfry od 0 do 3. 0 – oznacza chów ekologiczny, 1, że jaja pochodzą od kur z wolnego wybiegu, 2 – chów ściółkowy, 3 – klatkowy. Najsmaczniejsze, ale też najdroższe są jajka od kur z wolnego wybiegu i chowu ekologicznego. Najgorsze są od kur hodowanych w klatkach, zwykle w ścisku, w warunkach, które nie pozwalają im na ich naturalne zachowania, takie jak grzebanie, kąpiel w piasku, siadanie na grzędzie, budowanie gniazda – to wszystko powoduje stres i frustrację drobiu, i przekłada się na smak i zapach jaj.

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl