Strona główna Miasto Kolorowe kramy, smaczne kulinaria. W Alejach trwa jarmark (zdjęcia)

W piątek, 16 października w częstochowskich Alejach rozpoczął się Międzynarodowy Jarmark Produktów Tradycyjnych i Regionalnych. Sprzedawcy oferują każdemu zarówno artykuły spożywcze, jak i kolorowe pamiątki czy przedmioty codziennego użytku.

– W sprzedaży mam kompozycje z suszonych kwiatów, które zebrałem z własnego pola. Bukiety układa moja żona. W zależności od wielkości i włożonej pracy kosztują od 5 do 100 zł – mówi  Jerzy Krakowiak, właściciel straganu z bukietami.

Wystawcy oferują również  pościele uszyte z kawałków wzorzystych materiałów,  słoiki miodów, nasiona i cebulki kwiatów. Dla miłośników domowych wyrobów przygotowany jest wiejski stół z Kujaw, który kusi wyrobami mięsnymi, swojskimi wędlinami i kiełbasami. Dodatkowo można skosztować serów z Podhala i obwarzanków. Ze względu na porę roku sprzedawcy oferują także ubrania z wełny góralskiej – ciepłe szaliki i bluzki, kożuchy oraz zimowe czapki.

Maria Romel zachęca do kupienia własnoręcznie rzeźbionych świec.  – W sprzedaży mam świece zapachowe oraz żelowe w pojemniczkach z parafiną i z owocami wykonanymi z parafiny, np. malinami czy jeżynami. Mam też świece w kształcie ciasteczek z kremem z elementami malin. Dodatkowo maluję ręcznie też ceramikę i lampki do kontaktu – mówi Maria Romel. 

Na innych stoiskach można znaleźć suszone warzywa, warkocze czosnku czy przyprawy. – Najczęściej kupowana jest jarzynka „Przyprawuś extra”, która nie zawiera glutaminianu oraz „Bukiet warzyw babci Fredzi”. Wszystkie zioła są selekcjonowane. Majeranek ma duże opakowanie i niską cenę. Ponadto dobrze sprzedają się „Zioła Małgorzaty”, pomidory suszone z przyprawami – twierdzi Sylwia Hamala ze stoiska z przyprawami.

Na jarmarku można kupić także kosmetyku, m.in. tradycyjne mydło marsylskie, biżuterię wykonaną ze stali chirurgicznej oraz alkohole ekologiczne – polskie wina i nalewki.

Jarmark potrwa do niedzieli.

Program

17. 10 (sobota)

godz. 10 – warsztaty  malowania i zdobienia sztukaterii gipsowej
godz. 12 warsztaty  kulinarne z firmą Bakra Natura oraz degustacja
– dorośli wraz dziećmi wspólnie przygotują śniadania do szkoły, shaki karobowo – bananowe, ciastka oraz pasty
godz. 12 – 15 – spotkanie z dietetykiem, który zapozna nas z zasadami prawidłowego żywienia i jego wpływu na funkcjonowanie organizmu
godz. 14 – 18 – kreatywne warsztaty z technik decupage
godz. 15 – 19 –  gry i animacje dla dzieci: malowanie buziek, tworzenie kolażu, biżuterii, poznawanie owoców i warzyw po dotyku, kolorowanki tematyczne, modelowanie balonów

18.10 (niedziela)

godz. 10 – malowanie na prawdziwych plenerowych sztalugach przy użyciu profesjonalnych farb. Temat pracy:  „Z czym kojarzy Ci się hasło „ Dobre bo Nasze”.
godz.11 – warsztaty  malowania i zdobienia sztukaterii gipsowej
godz. 12 – 14 – pokaz kulinarny lokalnego kucharza oraz degustacja przyrządzonych potraw
godz. 15 – 19 – pokaz i warsztaty carvingu – fantazyjne dekoracje z  warzyw i owoców
godz. 14 – 18 – ponowne spotkanie z animatorami dla dzieci
godz. 18 – finał konkursu „ Dobre bo Nasze”, oficjalne wręczenie nagród dla zwycięzców

Źródło: własne

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl